Pátek, 26. dubna 2024

Fischer zvažuje, zda nezrušit tendr století

Fischer zvažuje, zda nezrušit tendr století

V lednu se rozhodne o největší státní zakázce. Vláda bude totiž řešit, zda tendr na likvidaci ekologických škod zrušit nebo ne. K zastavení výběrového řízení totiž vládu vyzvalo usnesení Poslanecké sněmovny. "Já si teď opatřuji nezávislé právní analýzy, zda je možné tento tendr nějakým způsobem ukončit, zrušit," vysvětlil předseda vlády ve včerejších otázkách Václava Moravce.

Ve zrušení zakázky vidí šanci na úspory lidovecký předseda Cyril Svoboda. "Stát bude muset platit vítězi tendru až sedm miliard korun ročně, a automaticky se tak zvýší státní výdaje. Jeho zrušením by se tyto prostředky ušetřily," tvrdí Svoboda.

Celý tendr už ale i tak nabírá zpoždění, protože si na antimonopolní úřad podaly stížnost vyřazené společnosti. Podle antimonopolního úřadu by se tak mohl termín podávání nabídek posunout až na podzim roku 2010. V současné době se k podkladům o zakázce dostali tři zájemci - Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services. Ve hře je ale stále i konsorcium firem vedené PPF.

Do současnosti stát rozděloval peníze jednotlivě, po zakázkách. Jen během letošního roku tak utratil za likvidaci ekologických škod 8,5 miliardy korun, příští rok by to mělo být 13 miliard. Stát odhaduje cenu kompletní ekozakázky na více než sto miliard korun.

AUTOR: Jan Beránek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů