Úterý, 19. března 2024

IBM odhaluje pět inovací, které v příštích pěti letech změní města

Společnost IBM zveřejnila seznam inovací, které mají potenciál v příštích pěti až deseti letech změnit to, jak lidé žijí, pracují a baví se ve městech po celém světě

IBM odhaluje pět inovací, které v příštích pěti letech změní města


o Města budou mít odolnější "imunitní" systémy.
o Městské budovy budou vnímat a reagovat jako živé organismy.
o Auta a městské autobusy budou jezdit bez paliva.
o Chytřejší systémy uhasí žízeň měst po vodě a energii.
o Města budou reagovat na krizové situace ještě předtím, než se ozve tísňové volání.

Odhaduje se, že se každý rok do měst a městských oblastí stěhuje na 60 miliónů lidí - víc než milión lidí týdně. Čtvrtá výroční studie IBM Next 5 in 5 se soustředí na města, protože svět zažívá bezprecedentní urbanizaci. V loňském roce dosáhla naše planeta důležitého milníku - poprvé v historii žila ve městech většina světové populace.

Studie IBM Next 5 in 5 vychází z tržních a společenských trendů, od kterých se očekává, že transformují města, a z technologií pocházejících z laboratoří IBM po celém světě, které mají potenciál přeměnit tyto předpovědi ve skutečnost.

Města musí řešit souběžně problémy související se vzrůstající populací i zhoršující se infrastrukturou. IBM již spolupracuje s městy po celém světě na jejich chytřejším fungování, což jim pomůže zajistit dlouhodobě udržitelný růst. V příštích pěti letech se města díky pronikání inteligence promění následujícími způsoby:

Města budou mít odolnější "imunitní" systémy
Vzhledem k hustotě osídlení zůstanou města i nadále ohniskem přenosných onemocnění. V budoucnu však budou zástupci institucí zodpovědných za veřejné zdraví přesně vědět, kdy, kde a jak se choroby šíří - i které čtvrti budou dále zasaženy. Vědci poskytnou představitelům měst, nemocnicím, školám a pracovištím nástroje, které jim pomohou lépe zjišťovat, sledovat, připravovat se a předcházet infekcím, jako je virus H1N1 nebo sezónní chřipka. Objeví se "zdravotnický internet," kde budou bezpečně sdíleny anonymní lékařské informace z elektronických zdravotních záznamů. Ty pomohou zamezit šíření nemocí a zajistí lidem lepší zdraví. IBM již spolupracuje s organizacemi po celém světě, například s Globálním zdravotnickým a bezpečnostním projektem Iniciativy pro nukleární hrozby (NTI) nebo s Blízkovýchodním konsorciem pro sledování infekčních chorob (MECIDS), na standardizaci metod sdílení zdravotních informací a analýzy případů infekčních chorob.

Městské budovy budou vnímat a reagovat jako živé organismy
S rekordním tempem stěhování lidí do městských budov je třeba chytře stavět. Systémy, jež nyní zajišťují fungování budov - vytápění, vodovodní systém, kanalizace, elektřina atd. - jsou v současné době spravovány nezávisle. V budoucnu se však technologie, jež zařízení spravuje, bude chovat jako živý organismus, který dokáže rychle vnímat a reagovat, chránit občany, šetřit zdroje a omezovat uhlíkové emise. Tisíce senzorů v budovách budou monitorovat vše od pohybu a teploty až po vlhkost, kapacitu a světlo. Budovy nebudou jen koexistovat s přírodou - budou s ní spolupracovat. Tento systém umožní provádět opravy předtím, než se něco porouchá, umožní záchranným jednotkám rychle reagovat s potřebnými prostředky a spotřebitelům i majitelům firem sledovat v reálném čase spotřebu energie a uhlíkové emise a podnikat kroky k jejich snížení. Některé budovy již vykazují znaky inteligence, neboť jsou schopny omezovat spotřebu energie, zvyšovat provozní efektivitu a zároveň pohodlí i bezpečnost obyvatel. Dragon Hotel v čínském Hangzhou pověřil IBM vybudováním technologicky vybaveného, propojeného a inteligentního systému řízení hotelu v rámci své transformace na "chytrý hotel." Podle smlouvy bude IBM integrovat všechny důležité systémy hotelu.

Auta a městské autobusy budou jezdit bez paliva
Nejnižší poloha ukazatele stavu nádrže bude poprvé znamenat "dost." Auta a městské autobusy již nebudou závislé na fosilních palivech. Vozidla budou využívat novou technologii baterií, které vydrží na jedno nabití dny i měsíce podle toho, jak často jezdíte. Vědci a partneři IBM pracují na vývoji nových baterií, které umožní elektromobilům ujet na jedno nabití 480 až 800 kilometrů. V současnosti je to jen 80 až 160 km. Chytré elektrické sítě ve městech také umožní dobíjet vozy na veřejných místech a používat pro jejich dobíjení obnovitelnou energii, jako je třeba větrná energie. Díky tomu už nebudou závislé na uhelných elektrárnách. Tím se sníží emise a také omezí hlukové znečištění na minimum. IBM a dánské výzkumné konsorcium EDISON spolupracují na vývoji inteligentní infrastruktury, která umožní masové prosazení elektromobilů poháněných alternativní energií.

Chytřejší systémy uhasí žízeň měst po vodě a energii
Každý pátý člověk nemá dnes přístup k bezpečné pitné vodě a obce kvůli špatné infrastruktuře ztrácejí alarmující množství vzácné vody - až 50 procent. Navíc má poptávka lidí po vodě v příštích 50 letech šestinásobně vzrůst. Aby města tento problém vyřešila, budou instalovat chytřejší vodovodní systémy, které omezí plýtvání vodou až o 50 procent. Města také nainstalují chytré kanalizační systémy, které nejen zabrání odtokovému znečišťování řek a jezer, ale také budou vodu čistit, aby byla pitná. Vyspělé technologie pro čištění vody pomohou městům recyklovat a znovu lokálně využívat vodu, což omezí nároky na energii potřebnou pro přenos vody až o 20 procent. Do vodovodních a energetických systémů budou integrovány interaktivní měřáky a senzory, jež budou odběratelům v reálném čase poskytovat přesné informace o spotřebě vody. Díky tomu se budou moci lépe rozhodovat jak a kdy používat tento cenný zdroj.

Města budou reagovat na krizové situace ještě předtím, než se ozve tísňové volání
Města budou schopna omezovat a dokonce předcházet krizovým situacím, například zločinu nebo pohromám. IBM již pomáhá bezpečnostním složkám analyzovat ty správné informace ve správný čas tak, aby veřejní činitelé mohli podnikat proaktivní opatření proti zločinu. Například hasiči města New York pověřili IBM vybudováním nejmodernějšího systému sběru a sdílení dat v reálném čase. Tento systém má pomoci předcházet požárům a zároveň chránit hasiče. IBM také pracuje na návrhu chytrých hrází, jež budou chránit města před devastujícími povodněmi.

O společnosti IBM
Další informace najdete na webu ibm.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů