Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jablonecko má schválenou dotaci u 10 projektů podporujících životní prostředí

Jablonecko má schválenou dotaci u 10 projektů podporujících životní prostředí

Státní fond životního prostředí schválil Jablonecku dotaci 123 milionů korun na 10 projektů pro životní prostředí. Mluvčí fondu Lenka Brandtová řekla v pondělí agentuře Mediafax, že Jablonecko získalo v Operačním programu Životní prostředí o 22 projektů méně než je celostátní okresní průměr.

"Jedním z úspěšných žadatelů bylo také město Rychnov u Jablonce nad Nisou s plánem na revitalizaci a dosadbu dřevin v Pelíkovické a Košovské aleji, které patří mezi registrované významné krajinné prvky," řekla agentuře Mediafax mluvčí SFŽP Lenka Brandtová. Dodala, že předpokládané celkové náklady projektu jsou zhruba 2,3 milionu korun. Schválená dotace byla dva miliony korun. Realizací projektu by měla vzniknout především plně provozně bezpečná alej. Základem stabilizace obou alejí bude bezpečnostní řez, v některých nutných případech s částečnou redukcí nestabilních kosterních větví. Součástí prací bude i likvidace náletových dřevin a kácení havarijních stromů, které nahradí novou výsadbou.

Ze srovnávacího výzkumu Město pro byznys vyplývá, že okres Jablonec nad Nisou se v rámci Libereckého kraje řadí mezi území nejméně postižená antropogenní činností. Okres má vyšší podíl půdy rekreačního rázu než zastavěných ploch. Z hlediska čistoty ovzduší má však jablonecký okres značné rezervy. Údaje o emisích jsou zde nadprůměrně vysoké, nejvyšší z celého Libereckého kraje. Obce okresu Jablonec nad Nisou se také příliš nestarají o recyklaci odpadů. Jablonecko vykazuje nižší počet sběrných sítí nádob na tříděný odpad a menší množství recyklovaného odpadu než je krajský průměr.

Za první dva roky fungování Operačního programu Životní prostředí podpořil program v celé České republice téměř 2500 projektů a celková výše schválené podpory již dosáhla 44 miliard korun. Do roku 2013 má být z evropských fondů uvolněno více než pět miliard eur, tedy asi 128 miliard korun. Obce a podnikatelé v Libereckém kraji mají zatím schválené projekty za 1,8 miliardy korun. Ve srovnání s jinými kraji patří Liberecký kraj v získávání dotací k podprůměrně úspěšným. Například Jihomoravský kraj dosáhl na téměř trojnásobnou částku.

Pavel Smrž, smrz@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů