Středa, 17. dubna 2024

Největší bioplynka ve středních Čechách funguje

Největší bioplynka ve středních Čechách funguje

Zemědělské společnosti Skalsko a Bukovno na Mladoboleslavsku již rok úspěšně provozují bioplynovou stanici ve Valovicích. Stanice má výkon 1 MW elektrické energie. Základem "výživy" stanice jsou siláže kukuřice KWS a kejda prasat.

Jde o technologii německé firmy Envitec. Mezi zajímavosti patří i to, že část odpadního tepla je využita na elektřinu. Kdežto v řadě bioplynových stanic v Evropě je všechno teplo nebo podstatná část vypouštěna ztrátově do ovzduší. V těchto případech je tato ztráta významná, neboť zhruba 50% energie vytvořené v bioplynových stanicích je v podobě tepla. Toto ale, jak bylo řečeno, není případ stanice ve Valovicích. K dalším přednostem této stanice patří výjimečnost technologie Envitec, kdy stanice je "krmena" každou hodinu. Tím je dosaženo mimo jiné velké plynulosti tvorby bioplynu a následně velké účinnosti a efektivnosti.

Hlavním zdrojem energie pro bioplynovou stanici je kukuřičná siláž. V drtivé převaze jsou při výrobě využívány speciální hybridy kukuřice KWS- Atletico a KWS 5133 Eco. Tyto hybridy zajišťují v provozních podmínkách jednak výnosy kvalitní silážní hmoty v rozmezí 54 až 60 tun při průměrné 32%ní sušině. Současně jak na základě předchozích rozborů na laboratorních fermentorech, tak v současnosti v provozu ve Valovicích vykazují tyto hybridy pomalejší postup lignifikace silážní hmoty oproti klasickým hybridům kukuřice a tím je zajištěna vyšší tvorba bioplynu z jednotky silážní hmoty. Ročně spotřebuje stanice ve Valovicích okolo 14 000 tun kukuřičné siláže.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů