Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obydlí pro hippies - harmonie s přírodou

Obydlí pro hippies - harmonie s přírodou

Ostrov Ibiza žije ještě dnes z mýtu o ráji "hipíků", o místě tolerance, divokých párty a volné lásky. Samozřejmě, od šedesátých let minulého století se zde mnohé změnilo. Přesto je ale možné i dnes nežít na Ibize alternativním stylem života, například v komunitní společnosti v souladu s přírodou.

Těchto myšlenek se chopili v roce 2007 španělští architekti okolo Andrese Jaque a vytvořili dům s názvem "Never Never Land", který byl tento rok dokončen.

Pozemek se nachází na svažitém terénu. Samotný návrh budovy započal tým architektů katalogizací stromů a keřů na pozemku. Dům měl tedy být přizpůsoben okolí, ne naopak, jak jsme zvyklí.Více než 80 procent budovy je umístěno na pilířích.

n2

Vnitřní místnosti pro společenství

n3

Prioritou architektů ale nebyla jen ochrana přírody. Při návrhu bylo zpochybněno i samotné klasické členění místností. Dům byl navrhnut jako místo života pro komunitu. Klasické členění místností jako v klasickém domě v Never Never Landu nehledejte. Obyvatelé naopak mohou místnosti uzpůsobovat svým potřebám a využití pokojů flexibilně měnit. Například spát může každý, kde uzná za vhodné. Pro společenský život se využívá "společenská kuchyně" a minidiskotéka. Pokud někdo potřebuje opravdu chvíli soukromí, nalezne zde i místnůstku, která slouží právě k tomuto účelu.

n4

Při návrhu domu bylo počítáno s tím, že se bude vegetace nejen okolo, ale i pod domem postupně rozrůstat a dům bude nakonec jakoby vrostlý do okolního prostředí. Život nejen rostlin a stromů, ale i zvířat v okolí stavby by neměl být v žádném případě narušen.

n6

Zdroj: www.design.fr

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů