Pátek, 19. dubna 2024

Padesátkou po pražské magistrále? Víme, kde musíte od 1. ledna zpomalit

Padesátkou po pražské magistrále? Víme, kde musíte od 1. ledna zpomalit

Řidiči kvůli snižování hluku pojedou pomaleji po části severojižní magistrály nebo po Jižní spojce. Přibrzdit budou muset na šesti místech metropole.

Rychlost na některých úsecích pražské magistrály se od 1. ledna sníží na 50 kilometrů v hodině. Policisté už začali měnit dopravní značky.

Řidiči kvůli snižování hluku pojedou pomaleji po části severojižní magistrály nebo po Jižní spojce. Přibrzdit budou muset na šesti místech metropole, informovala na webu mluvčí pražských policistů Eva Miklíková. O změně rozhodl magistrát, dopravní expert i někteří řidiči se změny obávají.

Padesátikilometrovou rychlostí po Novém roce budou muset jet řidiči ulicí 5. května v úseku Jižní spojka - Boženy Němcové, ulicí Cínoveckou v úseku Kostelecká - MÚK Letňany, po Jižní spojce v úseku Vrbova - Chodovská a také v úseku Barrandovský most - Vrbova, ulicí Spořilovskou v úseku Brněnská - Jižní spojka a Lipskou v úseku Za Teplárnou - Evropská.

Povolená rychlost se změní také v některých úsecích v nočních hodinách. "Rychlost 100 km/h, která zde platila v době od 23:00 do 05:00 hodin, bude nově omezena na 80 km/h," informovala mluvčí pražských policistů Eva Miklíková.

Dodržování stanovené rychlosti budou podle policejní mluvčí dál jako dosud kontrolovat městská i státní policie. "Důrazně upozorňujeme všechny řidiče, aby s touto změnou počítali a nejezdili takzvaně po paměti. Žádné přestupkové jednání tolerováno nebude," dodala Miklíková.

Plán na snížení hluku v hlavním městě magistrát představil letos v září. Kromě omezení rychlosti na důležitých dopravních tepnách Prahou chce nadměrnou hlučnost zmenšit vybudováním protihlukových stěn nebo úpravou povrchů vozovek.

Pokud se uskuteční všechna plánovaná opatření, magistrát za ně zaplatí v několika příštích letech asi 1,5 miliardy korun.

Nadměrným hlukem trpí mnoho Pražanů, především těch, kteří bydlí kolem frekventovaných silnic nebo tramvajových tratí. Obyvatelé okolí severojižní magistrály se proto obrátili na soud, který loni Praze přikázal, aby snížila hladinu hluku v bytech na 45 decibelů ve dne a 35 decibelů po 22:00.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů