Sobota, 20. dubna 2024

Znečištění Bíliny tisícinásobně překročilo limity

Znečištění Bíliny tisícinásobně překročilo limity

Ropné látky, které unikly z firmy Unipetrol RPA, překročily v řece Bílině až tisícinásobně povolené hodnoty. Ukazují to výsledky rozborů vzorků vody.

"Voda obsahuje značné množství ropných uhlovodíků, včetně aromatických složek jako je benzen, toluen, xylen nebo naftalen. Tohle všechno bylo obsaženo v množství, které až tisícinásobně překračuje normativní hodnoty," řekl mluvčí Povodí Ohře Chomutov Jan Svejkovský.

Škodlivé látky unikly do řeky Bíliny z provozu chemického koncernu Unipetrol RPA v noci před Štědrým dnem. V řece způsobily masivní úhyn ryb. Přes veškeré úsilí hasičů se znečištění dostalo až do Labe. Na toku stále zůstává pět norných stěn.

Největší havárii za posledních několik let šetří Povodí Ohře společně s Českou inspekcí životního prostředí. Unipetrolu hrozí vysoká pokuta. Firma už byla v minulosti za stejný prohřešek postižena. Česká inspekce životního prostředí jí vyměřila milionovou pokutu za znečištění Bíliny v červenci 2007.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů