Úterý, 23. dubna 2024

Příliš hlučná příroda

Zvířata dávno před námi používala zvuk k dorozumívání. Jak se ale srovnávají s našimi motory, zesilovači a sbíječkami?

Příliš hlučná příroda

Před pár lety budilo obyvatele britského Somersetu časně ráno za úsvitu vyzvánění mobilního telefonu. Rozespale šátrali po přístroji a obvykle si až po chvíli uvědomili, že mobil zvoní z křoví pod oknem. Ti, kteří se nechali vytáhnout z teplé postele, zažili překvapení. V křoví seděl velký černý kos a z hrdla se mu linuly zvuky mobilu. Když zrovna "nevyzváněl", burcoval obyvatele okolních domů zvukem automobilového alarmu a dokonce i sirénou záchranky. Lidé převrátili svět zvuků naruby. Mobilní vyzvánění v pěveckém repertoáru kosů představuje jen jeden z mnoha způsobů, jakým na to živočichové reagují.

Zvířata se perou s hlukem

Vědcům připadaly příběhy o ptácích napodobujících nejrůznější zvuky civilizace přitažené za vlasy. Když se však začali zabývat nahrávkami těchto krajně zvláštních ptačích popěvků, nestačili se divit. Imitace zvuků bývala téměř dokonalá. Výjimkou nebyl ani kos, který sídlil na golfovém hřišti a napodoboval zvuk golfových vozíků. Zařazování umělých zvuků do ptačího zpěvu je důsledkem naprosto přirozeného procesu. Dospělí kosi zdokonalují svůj repertoár a samičky si toho cení. Čím bohatší je samcův zvukový rejstřík, tím je nápadník zkušenější a tím lepší to bude partner pro zplození potomstva. Samci, kteří zařadí do zpěvu neobvyklé zvuky, působí na samice jako zkušení a protřelí matadoři a v soupeření se soky mají vyšší šanci na úspěch.

Kosi nejsou zdaleka jediní živočichové, kteří své zvukové projevy přizpůsobili vlivům lidské civilizace. Za posledních pár staletí se zvuky ve světě kolem nás změnily k nepoznání. Hluk patří k naší civilizaci stejně neodmyslitelně jako nadprodukce skleníkových plynů nebo DDT. Šumění větru ve větvích jedlí nahradil v horských údolích rachot lyžařských vleků a hulákání davu lyžařů. Přehrávače CD a iPody chrlí hudbu i v těch nejzapadlejších koutech. Před hlukem aut, vlaků a letadel není úniku. Původní zvuková struktura světa je napadrť a živočichové se s tím musí poprat.

Celý článek naleznete na www.vtm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů