Sobota, 20. dubna 2024

TÝDEN.CZ: 5 nejslibnějších ekologických aut

TÝDEN.CZ: 5 nejslibnějších ekologických aut

Vodík je prozatím u ledu. Automobilky se v uplynulém roce zaměřily na zdokonalování tradičních spalovacích motorů, hybridní auta dobíjená ze zásuvky a elektromobily. Zvláště pro poslední alternativu je však ještě potřeba vybudovat infrastrukturu dobíjecích stanic, zvýšit kapacitu akumulátorů, a hlavně snížit náklady. Všechny tři aspekty nicméně v uplynulém roce zaznamenaly slušný pokrok.

Nissan Leaf

Nissan Leaf
První dostupný elektromobil. To má být hatchback Leaf, který se objeví na silnicích koncem roku 2010. Podobně jako ostatní vozy na elektřinu slibuje dojezd kolem 160 kilometrů, což v poklidu stačí pro dojíždění do práce. Jeho hlavní předností se má stát přijatelná cenovka.
ČTĚTE ZDE

Toyota Prius Plug-in hybrid

Toyota Prius Plug-in hybrid
Třetí generace Priusu se japonské automobilce vydařila. Ještě lepší spotřebu slibuje hybrid, který bude možné dobíjet ze zásuvky. Třebaže dojezd na elektřinu má činit pouze dvacet kilometrů, propracovaná kombinace se spalovacím motorem by měla fungovat skvěle.
ČTĚTE ZDE

Tesla S

Tesla S
Další elektromobil, tentokrát od malosériového výrobce. Americká Tesla své schopnosti demonstrovala na Roadsteru, zkušenosti s pohonem na elektřinu využije při navrhování atraktivního pětimístného sedanu.
ČTĚTE ZDE

BMW 320d

BMW 320d
Sedan střední třídy schopný ujet sto kilometrů na 4,1 litru nafty dokazuje, že pro snižování spotřeby je ještě dost prostoru i u aut se spalovacími motory. Pomáhají podpůrné prvky, jako je systém stop-start, rekuperace brzdné energie či nový dvouhmotový setrvačník.
ČTĚTE ZDE

Audi e-tron

Audi e-tron
Ani s elektrickými auty nebude nuda. Ingostadtská automobilka představila na autosalonu ve Frankfurtu elektrický supersport e-tron, který akceleruje na stovku do pěti sekund. Nejde však jen o jednorázovou extravaganci. Za dva roky Audi několik exemplářů nabídne zákazníkům.
ČTĚTE ZDE

Foto: Karel Šanda, archivy automobilek

www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů