Pátek, 19. dubna 2024

Petr Honzejk: Sejdeme se na komíně

Petr Honzejk: Sejdeme se na komíně

Odklad čehokoli se obecně považuje za antizprávu. Informace o tom, že se něco nestalo, nemá v novinách co dělat.

Jsou ale výjimky. Když ministr životního prostředí odloží rozhodnutí, které se týká ČEZ, je třeba zpozornět. Jsou možné dva výklady, přičemž oba potvrzují obrovský vliv, který největší energetická firma v české politice má.

Buď se ministr Dusík chystal rozhodnout proti nejmocnější firmě a ta mu vysvětlila, co se sluší a patří. Nebo chtěl rozhodnout rovnou v její prospěch a šlápli mu na krk zelení, kteří ho do vlády nominovali.

Nejde o maličkost. Hraje se o to, zda ČEZ bude muset rekonstruovat svou největší a "nejšpinavější" elektrárnu Prunéřov s využitím nejlepší dostupné (a hodně drahé) technologie. Nebo zda bude stačit technologie o něco horší a o hodně levnější.

Z hlediska životního prostředí to kupodivu není až tak důležité. Jestli bude účinnost elektrárny o šest procent vyšší nebo nižší, světové klima nespasí, ať si Greenpeace věší na prunéřovský komín, co chtějí, a Mikronésie si stěžuje, kde chce. I po rekonstrukci podle představ ČEZ klesnou veškeré emise o 15 procent. V případě CO2 až o polovinu.

Podstatnější je něco jiného: Výsledek ukáže, jestli ČEZ může v Česku všechno, nebo jen skoro všechno. A bude podle něj možné tipovat, zda stát půjde energetické lobby na ruku i v dalších případech. Verdikt by měli hodně pozorně sledovat třeba obyvatelé Horního Jiřetína, kterému hrozí, že skončí na dně uhelné jámy. Pokud půjde ministerstvo životního prostředí ČEZ v případě Prunéřova na ruku, mohou rovnou začít balit.

Je pravděpodobné, že za delší konec provazu tahá ČEZ. Proti němu stojí pouze zelení a jejich postavení je od pádu Topolánkovy vlády den ode dne horší. Mají sice dva ministry, ale síla z doby, kdy Bursík podpíral Topolánka a ten mu za to šel na ruku v ekologických záležitostech, je definitivně pryč. Úřednický ministr průmyslu Tošovský předložil do vlády takovou energetickou koncepci, při jejíž četbě padali ekologisté houfně do mdlob.

Zelení aktivisté tak mohou najít v odkladu rozhodnutí o Prunéřovu jen jednu zaručeně pozitivní zprávu: Mají delší dobu na rozmýšlení, co tentokrát pověsí na komín.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů