Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rizika: skládky i továrny

Rizika: skládky i továrny

EKOLOGICKÉ ZÁTĚŽE Čištění nejrizikovější zátěže v Jihomoravském kraji, která ohrožovala kvalitu pitné vody pro Hodonínsko, skončilo. Jenže existují další místa nebezpečná pro své okolí. Může to být dehtová jáma, skládka kousek za vesnicí nebo bývalá továrna.

Jižní Morava - Podzemní vody u Bzence zamořené chlorovanými uhlovodíky byla sice nejrizikovější stará ekologická zátěž na jižní Moravě, zdaleka však nebyla jediná.

Patří k nim například průmyslové areály, ve kterých se za minulého režimu nešetrně zacházelo s ropnými i dalšími nebezpečnými látkami. Určité nebezpečí pro životním prostředí zdejších obyvatel představují také bývalé skládky, které nebyly zajištěny a chemikálie z nich vsakovaly do půdy. Často se dostaly i do podzemních vod.

V kraji sice existují seznamy těchto rizikových míst, ale těžko říct, nakolik odpovídají skutečnosti. Například krajský úřad jich napočítal asi sedm set, Česká inspekce životního prostředí jich má v seznamu na osm desítek.

Celý článek na http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=004&r=mfjiznimorava&c=1313963

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů