Sobota, 20. dubna 2024

Úředníci na berounské radnici od Nového roku třídí veškerý odpad

Úředníci na berounské radnici od Nového roku třídí veškerý odpad

Beroun - Úředníci na berounské radnici od Nového roku třídí veškerý odpad. Vedle plastů, skla a papíru dávají zvlášť také biologicky rozložitelný komunální odpad, hliník a železné kovy. Novinářům to dnes řekl starosta Jiří Besser.

"Hlavní důvod je ekonomický. Za likvidaci biologicky rozložitelného komunálního odpadu platíme polovinu toho, co za směsný komunální odpad. Po vytřídění toho přitom k odvezení na skládku mnoho nezbývá, většina odpadu se předává k dalšímu využití, za některé druhy navíc peníze ještě získáme," uvedl Besser. Příkladem biologicky rozložitelného odpadu jsou třeba papírové utěrky, které dříve končily na skládce. Nyní putují do kompostárny.

Úředníci tak od Nového roku musejí vymývat plechovky nebo například řešit, kam vyhodit žvýkačku a kam kancelářskou sponku. Většina košů na směsný odpad z radnice zmizela. V každé kanceláři je nyní trojkoš na suroviny, které úředník vyhazuje nejčastěji, většinou jde o plasty, biologicky rozložitelný odpad a papír. Někde mají i koš na sklo, například v místnosti, kde se připravují svatební obřady, v níž si novomanželé připíjejí sektem.

Odpad uklízečky odnášejí do zvláštní místnosti v přízemí radnice, odkud ho technické služby podle potřeby odvážejí. Plasty a papír končí na třídicí lince v Kladně, biologicky rozložitelný odpad v kompostárně v Lánech. V odpadové místnosti je i nádoba na použité baterie, společná pro celou budovu.

Všichni úředníci dostali podrobné pokyny, jak odpad třídit. Odpadkové koše jsou označeny samolepkami se slovním i grafickým vyobrazením, jež slouží pro snadnou orientaci jak zaměstnancům, tak úklidové firmě, která koše vyprazdňuje. Systém třídění odpadu bude podle starosty postupně zaveden i do dalších budov městského úřadu.

Besser připomněl, že Beroun loni získal prvenství v krajské soutěži My třídíme nejlépe. Když chce město, aby se lidé chovali ekologicky, musí jít podle něj radnice příkladem. "Když si na to zvyknou úředníci v práci, tak se to přenese i do domácností, a tím se automaticky rozšíří okruh těch, kteří budou takhle precizně třídit," poznamenal místostarosta Tomáš Havel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů