Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Karlovarský kraj zvažuje možnost využívat stlačený plyn pro pohon linkových autobusů v kraji.
Autobusy na plyn jezdí na městkých linkách v Karlových Varech a do konce příštího roku by mělo v lázeňském městě jezdit na městských linkách celkem šestnáct. Karlovarský kraj si nechává zpracovat studii využití autobusů s tímto pohonem v rámci kraje včetně návrhu na rozmístění speciálních čerpacích stanic. Studie by měla být hotova v dubnu letošního roku. Zdroj - Karlovarský kraj 12/2009. Související článek článek o využití ekologického pohonu u vozidel zajištujících čištění města Prahy.

Aerolinie, či přinejmenším jejich část, krizi přežijí. Potřeba cestovat totiž ani kvůli ní zcela nezmizí. V roce 2012 je ale čeká další zásah. Právě od té doby totiž vstoupí v platnost jejich povinnost podílet se na obchodování s emisními povolenkami. Celkové náklady firem se podle studie Merrill Lynch mohou vyšplhat až na tři miliardy eur.
A ještě větší ranou budou povolenky pro tak velebené nízkorozpočtové dopravce, kteří své ceny kalkulují do posledního centu. Na rozdíl od svých tradičních konkurentů mají totiž jen velmi omezený prostor převést finanční zátěž, již povolenky přinesou, na koncové zákazníky.

Ministři životního prostředí Evropské unie vyžadují opatření k zamezení vypouštění chemických látek z více zdrojů. Ministři se shodli na tom, že EU musí přijmout další opatření k ochraně lidí proti vlivu chemických látek, s nimiž se setkávají v každodenním životě. EU má velké množství předpisů, které se týkají problematiky chemikálií. Konkrétně jsou ošetřeny oblasti, jako jsou pesticidy, kosmetika a hračky a povolování vypouštění chemických látek. Přesto se žádný z nich nedokáže vypořádat se skutečností, že lidé jsou vystaveni účinkům chemických látek z více zdrojů, například od potravin, oděvů a nábytku. Během svého setkání v Bruselu se ministři životního prostředí dohodli, že další opatření v oblasti chemických látek budou výsledkem politického výzkumu a metod. Ministři požádali Evropskou komisi, aby vypracovala doporučení pro rok 2010, ve kterém stanoví právní předpisy a zaměří se na celou škálu chemické politiky EU pro rok 2012.

Rokycany pronajmou na 20 let nevyužitý dvouhektarový pozemek průmyslové zóny soukromému investorovi, který na něm postaví fotovoltaickou elektrárnu. Záměr vítězné jihlavské firmy už schválilo zastupitelstvo a rada v polovině ledna potvrdí návrh smlouvy. Pozemek, na jehož části má v sousedství bývalých kasáren vyrůst elektrárna, musela radnice už dříve koupit kvůli plánovanému obchvatu Rokycan a Hrádku. Pokračuje místostarosta Rokycan Jaroslav Mráz.
Na Rokycansku se staví další velký solární zdroj v kasárnách ve Strašicích a připravuje se v Oseku a Kamenném Újezdě.

Více než deset procent lidí připouští, že doma spaluje odpadky, jako jsou například PET lahve. Vyplývá to z bleskové ankety Práva na serveru Novinky. cz v reakci na úterní článek, v němž jsme informovali, že Česká inspekce životního prostředí nemá zákonné páky, jak to obyvatelům, kteří tak činí, dokázat a následně je potrestat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů