Čtvrtek, 28. března 2024

Hodnoty izolace skleněných výplní

Program Zelená úsporám přispívá dotacemi na komplexní zateplení obálky budovy anebo jejích vybraných dílčích částí tak, aby bylo dosaženo nízkoenergetického standardu. V obou případech se to týká také zateplení oken

Hodnoty izolace skleněných výplní

V rámci podmínek programu Zelená úsporám bylo stanoveno, že izolační schopnosti oken a jiných prosklených otvorových výplní musí dosahovat úrovně Uw= 1,2 W/m2K. Požadovaná hodnota Uw (w = windows, okno) se skládá z hodnoty izolace skleněné výplně a okenního rámu. Tuto hodnotu však nesplňuje většina doposud vyráběných a montovaných oken, a to z jednoduchého důvodu.

Převážná část výrobců oken udává u použitého zasklení hodnotu Ug = 1,1 W/m2K (g = glass, sklo), což je ovšem hodnota pouze skleněné výplně v jejím středu. Izolační vlastnosti směrem k okraji rámů se zhoršují, takže výsledná hodnota celé výplně Uw se pohybuje v rozmezí 1,3 až 1,7 W/m2K. Také u rámu bývají izolační vlastnosti podstatně horší než u zasklení, čímž se dále výrazně snižují izolační schopnosti těchto oken a tudíž není možné dosáhnout hodnoty míry izolace požadované v rámci dotačního programu.

NOVÉ ZASKLENÍ NA PŮVODNÍ RÁM

"Žadatelé o zelenou dotaci i přesto, že mají mnozí relativně zachovalá okna, stojí před problémem, co s nimi, aby splnili všechna kritéria. Jednou z možností je samozřejmě okna vybourat a dát nová, která by zajistila odpovídající hodnoty Uw. Nicméně to s sebou přináší hrubé stavební práce a s tím související nepořádek a samozřejmě nemalou finanční investici. My jsem připravili snadnější řešení a troufám si říci, že i levnější," uvádí Ing. Jiří Dobrovolný, předseda představenstva společnosti Izolační skla, a.s., která jako jediná v České republice vyrábí kvalitní izolační skla s fólií Heat Mirror.

Specializuje se na výrobu izolačních skel a bezrámových a strukturálních zasklení, splňující náročná kritéria pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Řešení je v pouhé výměně zasklení se současným zachováním stávajícího okenního rámu i s jeho vyšší tepelnou propustností.

"Do současných oken je možné tímto způsobem vložit izolační skla, která dosahují hodnoty Ug = 0,6 až 0,8 W/m2K, což v součinnosti s tepelnou prostupností běžných rámů montovaných přibližně 10 let zpátky splňuje kritéria dotace daná MŽP. Izolační skla, která naše firma k tomuto účelu nabízí, mají v sobě vloženou meziskelní tepelnou fólii typu Heat Mirror, jež díky pokovení oxidy india a stříbra selektivně propouští či odráží světlo," vysvětluje podrobnosti Ing. J. Dobrovolný.

JEDNODUCHÁ VÝMĚNA PŘINÁŠÍ VÝRAZNÝ EFEKT

Izolační skla s fólií Heat Mirror jsou tzv. třívrstvá, složená z dvojskla a třetí vrstvu tvoří fólie Heat Mirror, která díky svojí minimální tloušťce bez problémů umožní vsazení této výplně do stávajících okenních rámů pro standardní skleněné výplně dvouvrstvé s celkovou tloušťkou 24 mm.

Výměna izolačního skla představuje jednoduchou a rychlou operaci, kdy uvolněním fixačních zasklívacích lišt rámů lze stávající izolační sklo bezproblémově vyjmout a na jeho místo vsadit nové.

Přesklení běžného bytu je otázkou několika hodin, rodinný dům zabere půl dne a bytový dům, samozřejmě dle jeho velikosti, je otázkou několika dnů. Cena této úpravy stávajících oken včetně práce se podle typu rámu pohybuje v rozmezí 2000 až 2500 Kč/m2 vyměněného zasklení.

Tímto způsobem je možno přesklít všechny typy běžných rámových prosklených otvorových výplní ze dřeva, plastu, hliníku nebo oceli, tak jak to již několik let provádí společnost Izolační skla, a.s. Výsledné izolační vlastnosti celé výplně podle typu jsou uvedeny ve srovnávací tabulce.

Výsledné izolační vlastnosti okenních výplní podle typu

rám Uf Uw s dvojsklem 1,1 Uw s dvojsklem 0,6 stávající přesklené

plastové okno 3-komorové 1,7 1,4 0,95

plastové okno 5-komorové 1,3 1,32 0,87

plastové okno 7-komorové 1,1 1,28 0,83

dřevěné okno 68 1,6 1,38 0,93

dřevěné okno 78 1,4 1,34 0,89

dřevohliníkové okno 1,4 1,34 0,89

hliníkové okno 1,8 1,47 1,03

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů