Pátek, 29. března 2024

Města na Litoměřicku šetří. Vrhla se na sběr bioodpadu

Města na Litoměřicku šetří. Vrhla se na sběr bioodpadu

Mníšek pod Brdy - Objem odpadu produkovaného člověkem se každým dnem rapidně zvyšuje, a to je velkým problémem pro životní prostředí. Významný podíl na vytvářeném odpadu člověk vytvoří v rámci různých stavebních prací.

Při demolicích, rekonstrukcích či opravách budov vzniká velké množství objemného odpadu, který se ale na druhou stranu může stát při vhodném nakládání dobrým zdrojem surovin například pro výrobu stavebního kamene, písku či štěrku, a výrazně tak zmenšit objem skládek. V Mníšku pod Brdy proto vznikne regionální středisko pro příjem a zpracování stavebních odpadů, které má pomoci zvýšit míru recyklace stavebních odpadů.

"Uvedení zařízení pro zpracování stavebních a demoličních odpadů v Mníšku pod Brdy je plně v souladu s Plánem odpadového hospodářství Středočeského kraje, jehož cílem je v rámci kraje zvýšit míru recyklace těchto odpadů do roku 2013 o 60 procent," uvedl Josef Pícha, člen mníšeckého zastupitelstva.

Základní vybavení zařízení pro zpracování stavebních odpadů tvoří jednovzpěrný čelisťový drtič, dvousítný třídič a nakladač - rypadlo. Tyto stroje byly vyrobeny v mobilní verzi, takže mohou pracovat jak společně, tak i jednotlivě, a to nejen v Mníšku pod Brdy, ale také v kterémkoliv místě výskytu stavebních nebo demoličních odpadů.

"Pořízení takových strojů je finančně náročná investice, proto společnost podala žádost o dofinancování předloženého projektu jednak z rozpočtu Evropské unie, a to z Fondu soudržnosti, a dále pak ze státního rozpočtu prostřednictvím Státního fondu životního prostředí," doplnil Josef Pícha.

Náklady dosahují výše 9,8 milionu korun. Stát společně s Evropskou unií pak pokryje v rámci dotací téměř 5,9 milionu korun. Projekt by měl být podle plánu dokončen na konci února letošního roku.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů