Čtvrtek, 28. března 2024

Reakce náměstka Karla Bláhy na TZ ČSSD k procesu posuzování vlivů na životní prostředí záměru

Reakce náměstka Karla Bláhy na TZ ČSSD k procesu posuzování vlivů na životní prostředí záměru

Reakce náměstka ministra životního prostředí Karla Bláhy na včerejší tiskovou zprávu ČSSD k procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) záměru "Modernizace spalovny průmyslových odpadů, provozovna Pardubice":

ČSSD využívá zákonný proces EIA jako nástroj v politickém boji před blížícími se volbami. Tento postup považuji za bezprecedentní. Včerejší tisková zpráva ČSSD se snaží účelově nabourat proces EIA hned z několika důvodů, které chci tímto uvést na pravou míru.

ČSSD tvrdí, že MŽP nesplnilo zákonné lhůty pro zveřejnění zápisu z veřejného projednávání a kritizuje zápis za formální nedostatky.

Zápis ministerstvo pořídilo dle postupu daného zákonem 100/2001, §17, odstavce 5, ve kterém se uvádí: "Příslušný úřad pořizuje z veřejného projednání zápis obsahující zejména údaje o účasti a závěry z projednání a dále z něj pořizuje úplný těsnopisný nebo zvukový záznam." Jinými slovy zápis nemá reflektovat vše, co je ve zvukovém záznamu, od toho je zvukový záznam, ale má obsahovat základní údaje a závěry z projednání. Ministerstvo životního prostředí navíc záznam nad rámec zákona doplnilo o odpovědi na otázky, které obdrželo v písemné formě na veřejném projednání, a které tak nebyly na projednání zodpovězeny.

Oficiální zápis, který přikládám k tomuto vyjádření, všechny tyto náležitosti splňuje.

Lhůtu pro pořízení zápisu určuje vyhláška ministerstva životního prostředí č. 457/2001, § 4, odstavec 5, ve které se uvádí: "Zápis z veřejného projednání pořizuje pověřená osoba nejpozději do 10 dnů od jeho ukončení." Zápis byl v této lhůtě pořízen a následně zveřejněn na stránkách informačního systému EIA.

ČSSD dále požaduje, aby byl proces EIA v případě "Modernizace spalovny průmyslových odpadů, provozovna Pardubice" zrušen. Za zákona 100/2001 vyplývá, že zrušení procesu EIA je možné pouze na základě žádosti investora o ukončení procesu EIA. Investor tak neučinil a proto ministerstvo tedy musí proces EIA dokončit.

Hysterii, kterou ČSSD okolo celého procesu již od samého začátku vyvolává, považuji za účelové maření veškerých snah, které ministerstvo životního prostředí vynakládá, aby co nejvíce vyšlo vstříc všem dotčeným orgánům a veřejnosti.

I přes všechny snahy ČSSD zmařit proces posuzování vlivů na životní prostředí záměru "Modernizace spalovny průmyslových odpadů, provozovna Pardubice" považuji postup ministerstva za vstřícný vůči veřejnosti a objektivní dle zákona a jakékoliv výpady ze strany ČSSD a jejich potřeba zvyšovat si volební preference na něj nemá a nebude mít vliv.

Záměr je ministerstvem životního prostředí posuzován komplexně a objektivně a o tom jsem v pátek 8. ledna na schůzce osobně informoval náměstka hejtmana Pardubického kraje Jana Tichého. Stanovisko ministerstva životního prostředí bude vydáno v zákonem stanovené lhůtě, tedy do konce ledna 2010."

Karel Bláha, náměstek ministra životního prostředí

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů