Čtvrtek, 25. dubna 2024

Školy mohou získat finance na projekty bezpečných cest

Nadace Partnerství vyhlašuje čtvrtý ročník grantového programu Na zelenou. Na projekty bezpečných cest do škol v něm letos rozdělí rekordních 900 tisíc korun.

Školy mohou získat finance na projekty bezpečných cest

O finanční podporu až do výše 90 tisíc korun přitom mohou žádat všechny školy či školská zařízení v ČR. Své žádosti o podporu školních projektů bezpečných cest mohou zasílat do 5. března 2010. Generálním partnerem programu Na zelenou je již čtvrtým rokem finanční skupina AXA, záštitu poskytuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Zvýšit bezpečnost dětí při jejich cestách do škol a přispět ke zlepšení životního prostředí českých obcí a měst si klade za cíl grantový program Na zelenou, jehož čtvrtý ročník dnes vyhlásila Nadace Partnerství. "Snažíme se dětem vrátit možnost dostat se každý den do školy zdravě, samostatně a hlavně bezpečně. Podporou udržitelné dopravy tak chceme přispět ke zmírňování negativních dopadů přebujelého automobilismu," popisuje zaměření programu Radek Patrný z Nadace Partnerství.

O podporu svého projektu, připraveného podle celostátní závazné metodiky bezpečných cest do školy, mohou zájemci žádat až do 5. března. Na úspěšné žadatele čeká vedle finanční podpory také síť vyškolených konzultantů, kteří je celým projektem provedou. "Značná část grantu je určena na zpracování odborné dopravní studie, která pak slouží městům a obcím jako první stupeň projektové dokumentace při realizaci stavebních úprav. Ze získané podpory však školy také budují přístřešky na kola, organizují soutěže s dopravní tematikou, tvoří školní plány mobility a podobně," upřesnil Radek Patrný a dodal, že více informací žadatelé naleznou na adrese www.nadacepartnerstvi.cz

Klíčovou roli hrají v projektech samotné děti, které zakreslují do připravených mapek svou obvyklou cestu do školy a vyznačují místa, kde se necítí bezpečně. Každá škola pak vytvoří souhrnnou školní mapu. Na jejím základě vznikne odborná studie obsahující návrhy opatření, jak zvýšit dopravní bezpečnost v okolí škol. Cílem školních projektů je, aby zastupitelstva obcí uvolnila na konkrétní řešení prostředky ze svých rozpočtů.

"Máme za sebou již tři roky spolupráce a na začátku toho čtvrtého mohu říci, že spolupráce s Nadací Partnerství na tomto projektu splnila naše očekávání. Projekt Na zelenou je pro naše klienty jasným důkazem, že AXA je společensky zodpovědnou společností všude tam, kde působí. Těší nás rovněž velký zájem škol o účast na projektu a věříme, že tomu tak bude i nadále," říká Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.

Kontakt: Radek Patrný, Dopravní program Nadace Partnerství
tel.: 274 816 727, mob.: 774 676 139, e-mail: radek.patrny@nap.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů