Úterý, 19. března 2024

Vladimír Schmalz: Náš zájem je v Pražské teplárenské zůstat

Vladimír Schmalz: Náš zájem je v Pražské teplárenské zůstat

Ředitel ČEZ pro fúze a akvizice Vladimír Schmalz ujišťuje, že domácí energetická jednička hodlá jako akcionář Pražské teplárenské působit dlouhodobě. Spekulace o připraveném scénáři, podle něhož by časem měla společnost ovládnout firma Dalkia, s níž se ČEZ loni na podzim majetkově propojil, jeden z nejvyšších manažerů domácí energetické jedničky jednoznačně vylučuje.

HN: Je už ČEZ vlastníkem podílu v Pražské teplárenské, nebo ta transakce ještě není dokončena?

Dohoda se společností J&T o tom, že od nich odkoupíme 48,67procentní podíl v Pražské teplárenské, už byla uzavřena. Podléhá ale ještě schválení antimonopolního úřadu. A protože je jedním z akcionářů Pražské teplárenské zprostředkovaně i německá EnBW, došli jsme k závěru, že bude třeba o souhlas požádat evropské orgány. Chystáme nyní k této žádosti podklady a požádáme o souhlas bruselský antimonopolní úřad v nejbližší době.

HN: Můžete říct, za jakou cenu téměř poloviční podíl v Pražské teplárenské získáte?

Ne, cenu nebudeme zveřejňovat.

HN: Na trhu se už dlouho spekuluje o tom, že společnost EnBW dostane za svůj podíl v Pražské teplárenské jinou zajímavou nabídku a pokud na ni kývne, pak by jejich i váš podíl mohla časem koupit společnost Dalkia. Je takový vývoj reálný?

Rozhodně ne. My chceme v Pražské teplárenské zůstat dlouhodobě. Nemáme tam dominantní postavení, ale je to pro nás šance posílit v teplárenském byznysu. Teplárenství je jako regulovaný segment velmi stabilní byznys, s předvídatelným vývojem a s předvídatelnými výnosy. Spekulace o tom, že podíl v teplárenské chceme dál prodat, jsou nesmyslné. Vylučuji také, že bychom o nějakém budoucím odkupu jejich podílu jednali s EnBW. Současná akcionářská struktura v Pražské teplárenské nám plně vyhovuje.

HN: Takže budoucí odchod ČEZ z Pražské teplárenské jednou provždy vylučujete?

Nikdo dnes neví, jaké transakce v energetice se v budoucnu budou odehrávat, co se na trhu bude dít, případně jaký bude pohled antimonopolních úřadů na trh s elektřinou a teplem ve střední Evropě, s jakými požadavky přijdou ony. Ale ujišťuji vás, že chceme v teplárenské působit dlouhodobě. Chceme tu společnost rozvíjet, zlepšit její výkonnost, stabilizovat výrobu tepla pro Prahu.

HN: Co tam plánujete?

V Mělníku dnes provozujeme tři starší uhelné bloky na výrobu elektřiny, další dva bloky na výrobu elektřiny a tepla tu má dceřiná firma Pražské teplárenské Energotrans. Všechny tyto bloky jsou zastaralé, dožívají. Vedení společnosti ČEZ už schválilo záměr na výstavbu nové paroplynové elektrárny o kapacitě 800 megawattů, která by měla starší zdroje plně nahradit.

HN: Teplárna Energotrans je v areálu, který původně patřil společnosti ČEZ. Dodnes je závislá na využívání infrastruktury, kterou tu ČEZ vlastní. Nakolik je tato závislost silná?

Nejde o závislost, jsme partneři, a tak to bude i v budoucnu. Je ale pravda, že část infrastruktury Energotransu - například některé pozemky, skládky a podobně - pronajímáme, kromě toho Energotransu zajišťujeme řadu služeb. Nájemní smlouvy vyprší během příštích let. I proto je logické, že jsme usilovali, aby jedním z akcionářů Pražské teplárenské byl ČEZ. Je naším výsostným obchodním zájmem, abychom v té společnosti vlastnicky figurovali.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů