Sobota, 20. dubna 2024

Bambus, korek, dřevo: Krásné a ekologické materiály na podlahu

Lidé mají často dojem, že co je ekologické, není hezké, a pokud je, tak je to zase drahé. Možná dříve to byla pravda, ale dnes tomu již tak není. Existuje mnoho možností, které jsou cenově dostupné, velmi hezké a zároveň "eco". Platí to i o podlahách...

Bambus, korek, dřevo: Krásné a ekologické materiály na podlahu

Co jsou "eco" podlahy?

Tyto podlahy mají dobrou dobou užitnosti, snadno se udržují a jsou šetrné k životnímu prostředí. Jsou vyrobené z ekologicky udržitelných materiálů, jež nepoškozují kvalitu životního prostředí. V konečném důsledku by měly tyto materiály svými vlastnostmi a vzhledem vylepšovat pohodlí a atmosféru interiéru, do něhož jsou umístěny. K "eco" podlahám patří především bambusové, korkové a některé dřevěné podlahy.

Bambusová podlaha je IN a dobrým řešením pro kuchyni. Bambusová prkna vytvoří luxusní podlahu nejen v kuchyni.

Bambusové podlahy

Jsou vyrobeny ze stvolů rychle rostoucího bambusu jihovýchodní Asie. Ten roste do výšky až 1,5 metru, a sklízet jej lze každých 5 až 6 let. Na laminátové podlahy se bambus krájí na pruhy. Všechny "eco" bambusové podlahy se vyznačují nejnižším obsahem formaldehydu, použitím pouze 5 až 8 let starého bambusu, různou šířkou a délkou, která se hodí ke kompletaci do každého interiéru, a dvaceti lety záruky. Bambusová podlaha je unikátním a flexibilním řešením pro podlahu v kuchyni a v prodeji je hned několik druhů:

  • Bambus na lepení a přibití - o různých délkách.
  • Plovoucí bambusová podlaha - obdoba klasické laminátové plovoucí podlahy.
  • Bambusová prkna - je vhodná varianta na nejrůznější povrchy, sestavení v systémech, i jednotlivě napevno.

Podlahový korek je v nabídce skutečně v těch nejrozličnějších vzorech. Mezi ekologické podlahy náleží i dřevěná podlaha z regenerovaného dřeva.

Korkové podlahy

Nejkvalitnější korek pochází z Portugalska, kde je optimální cena na trhu, při zachování té nejlepší trvanlivosti, stylu a atmosféry při zpracování. Na podlahy je na trhu k dostání ve formě korkových dlaždic, samolepicích kostek nebo jako korková prkna o různých délkách.
Jde o přelomový výrobek z mnoha důvodů - nejen nabízí krásné a pružné podlahové plochy, ale i další výhody:

  1. Buněčná struktura korkové kůry je dobrým tlumičem přenosu zvuku, stejně jako účinnou tepelnou bariérou, která snižuje tepelné ztráty.
  2. Je nepropustný - vyzkoušet si to můžete na korkové zátce od vína, která nepropustí roky kapalinu ven.
  3. I když jde o poměrně měkký materiál, ale i při velkém zatížení se vrací ve více než 99 procentech do svého původního objemu.
  4. Korek je měkký pro nohy - měkkost a odolnost dává při chůzi na korku jedinečný pocit. Je často používán v oblastech a situacích, kdy standardní keramické obklady jsou příliš tvrdé.
  5. Je snadný na údržbu - korek pohlcuje prach, alergeny, nebo jiné částice (tudíž je antimikrobiální), a potřebuje pouze jednoduché zametání a občasné suché vytírání.

Nádherná dřevěná podlaha dodá i obyčejné kuchyni styl.Eco dřevěné podlahy

Dřevo je dřevo - to říkají nejen starší ročníky. K tomuto tradičnímu materiálu se opět přiklánějí i mladí. A jaké jsou dřevěné eco podlahy? Tady jsou tři druhy:

1. podlahy z regenerovaného dřeva

Jsou ze dřeva převzatého ze starých budov a různých stavebních aplikací.Většina tohoto "kultivovaného" materiálu pochází ze starých továrních budov, stodol, a skladů, které jsou likvidovány. Dřevo s hustým zrněným vzorem je známkou stability a dlouhověkosti. Podlahy z regenerovaného dřeva jsou certifikovány.

2. z certifikovaných lesů

Tyto podlahy jsou vyrobeny ze dřeva, které je šetrně těžené a má certifikát daného lesa. Tento certifikovaný dřevěný materiál zaručuje jeho kvalitu, a také to, že lesní zdroje budou využívány efektivně, účelně a lesy budou prosperovat. V certifikovaných lesích se dbá na změny přírodního klimatu v oblasti, správné zalesnění, čistění a údržbu.

3. dřevěné lisované podlahy

Obsahují tři hlavní prvky: Aspen, MSB a dřevo. To lze nejlépe popsat jako strojírensky stlačená a zhutněná vláknitá dřevní hmota. K výrobě je využívána nejvyspělejší šetrná technologie na bázi vysoké kvality a bezkonkurenčně ekologická. Dřevěné lisované podlahy mají několik plusů - vysoce kompatibilní lepidla, dobrou povrchovou úpravu, rozsáhlé využití, bezkonkurenční pevnost a stabilitu, exotický a jedinečný vzhled, jednoduchou údržbu a cenovou dostupnost.

Text: Pavla Zigová
Zdroj: www.kuchyne.cz
Foto: sustainableflooring.com; charlesandhudson.com; bamboo-flooring-facts.com; made-in-china.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů