Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Probíhající autosalon v Detroitu se nese ve znamení ekologických automobilů. Také jihokorejský Hyundai drží trend - představil zde koncept hybridního vozu Blue-Will.

Berlínský Zelený týden nadchne každého, kdo se zajímá o ekologické stravování, zemědělství, lesnictví či zahrádkaření. Výrobci souvisejících ekologických produktů z celého světa představí svůj sortiment i podmínky jeho výroby. Nabízené zboží zahrnuje vše od čerstvých ryb, mořských plodů, masa, mléčných výrobků, čajů, bylin, koření, vína, piva a tvrdého alkoholu až po zemědělské a zahradní stroje a další vybavení. Doprovodný program nabídne až 300 sympozií, seminářů či diskusních setkání. V loňském roce si tuto akci nenechalo ujít na 400 tisíc účastníků.

Blanensko - Zástupci jednatřiceti měst a vesnic na Blanensku sdružených ve Svazku obcí pro nakládání s odpady se jej rozhodli zrušit.
"Důvody, pro které byl svazek v roce 2004 založen, už totiž pominuly," uvedla předsedkyně svazku Jaromíra Vítková. Podle ní se podařilo zpracovat plán odpadového hospodářství regionu, naopak se nepovedlo postavit linku na dotřiďování komunálního odpadu.
"Výrazně se totiž změnil poměr dotace a spoluúčasti, takže tento projekt za asi padesát milionů korun už je nereálné uskutečnit," doplnila Vítková. Zrušení svazku ještě musí schválit zastupitelstva v jednotlivých obcích.

Vláda projedná návrh ministerstva životního prostředí, který uloží leteckým společnostem omezovat emise oxidu uhličitého. Podle novely zákona o obchodování se skleníkovými plyny by měli být od roku 2012 všichni letečtí provozovatelé přistávající a vzlétající z letišť Evropské unie zařazeni do systému obchodování. Ten nyní zahrnuje pouze velké elektrárny a průmyslové podniky. Část povolenek budou dostávat, část budou moci dokupovat v aukcích. Podle dopravců to povede ke zvýšení nákladů.
Pokud novela projde sněmovnou, senátem a souhlasit bude i prezident, už za letošní rok budou muset provozovatelé letadel vykázat své emise oxidu uhličitého a počet tunokilometrů z letů, za které jsou během referenčního roku odpovědni.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů