Čtvrtek, 28. března 2024

Vysočina má další dvě větrné elektrárny. Stroje u Věžnice vyrobí ročně elektřinu pro 3 tisíce domácností.

Vysočina má další dvě větrné elektrárny. Stroje u Věžnice vyrobí ročně elektřinu pro 3 tisíce domácností.

Další dvě nové větrné elektrárny zahájily oficiálně provoz na území kraje Vysočina. Stroje ve Věžnici, které provozuje společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, by ročně měly vyrobit až 9 milionů kWh elektrické energie, a pokrýt tak spotřebu téměř 3 tisíc domácností.

V uplynulých dnech oficiálně začala vyrábět 100% čistou elektřinu dvojice moderních větrných elektráren ve Věžnici na území kraje Vysočina. Stalo se tak po zdárném splnění veškerých náležitostí včetně testů, zkušebního provozu a obdržení licence k výrobě elektrické energie od Energetického regulačního úřadu.

Generálním dodavatelem projektu je ŠKODA PRAHA Invest. Technologii obou strojů o jednotkovém instalovaném výkonu 2 MW dodala německá společnost REpower Systems. Předpokládaná roční produkce obou strojů by se měla pohybovat kolem 9 milionů kWh, což znamená pokrytí spotřeby 3 tisíc domácností.

Lokalita se nachází mezi Polnou a Přibyslaví v nadmořské výšce přesahující 500 metrů a disponuje příznivými větrnými podmínkami. Rychlost větru zde ve 100metrové výšce dosahuje v průměru 6-7 m/s. Projekt byl připravován na pozemcích soukromých majitelů obcí Věžnice od roku 2004 a původně počítal s osmičkou strojů. Samotný povolovací proces trval tři roky a provázela jej bohužel i další zdržení obvyklá v podmínkách českého prostředí. Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje (ČOZ) následně celý projekt se stavebním povolením od obce odkoupila a dotáhla do úspěšného konce.

"Jsme potěšeni, že jsme mohli tento projekt realizovat právě na Vysočině, která má v tuzemských podmínkách zřejmě nejlepší předpoklady pro výrobu elektřiny z větru. Bohužel jsme zde při přípravě projektů konfrontováni s bezdůvodnými omezeními ze strany krajské reprezentace. Respektujeme omezení výstavby daná současnou legislativou, souhlasíme s tvrzením kraje, že je třeba zabránit živelné výstavbě větrných elektráren. Rozhodně však odmítáme závěr, že toho bude dosaženo totálním zmrazením rozvoje větrné energie na celém území Vysočiny. Zvláště pak v lokalitách, kde jsou obce i obyvatelé větrníkům příznivě nakloněni," uvedl ke startu elektráren jednatel ČOZ Libor Kičmer.

Na území kraje Vysočina dosud vyrábělo čistou elektřinu z větru celkově pět elektráren u obcí Pavlov a Kámen. Za prvních deset měsíců letošního roku vyprodukovaly tyto stroje 13,5 GWh elektřiny a pokryly tak spotřebu cca 5 tisíc domácností.

Technologie větrných elektráren v lokalitě Věžnice

Výrobce: REpower Systems AG

Typ větrné elektrárny: REpower MM92

Jmenovitý výkon: 2 050 kW

Výška do osy rotoru: 80 m

Průměr rotoru: 92,5 m

Celková výška: 126,3 m

Průměr paty věže: 4,3 m

Celková hmotnost: 254,8 tun

VtE Věžnice-3

Regulace výkonu: Pitch, aktivní regulace otáček změnou úhlu náběhu rotorových listů

Pracovní otáčky rotoru: 7 - 16 ot/min

Generátor: asynchronní 900 - 1800 ot/min, U = 690V

Doba výstavby: září - prosinec 2009 (zemní práce, montáž, seřizování, předprovozní zkoušky)

Podle výsledků hlukové studie, která byla součástí posuzování vlivů stavby na životní prostředí, splňuje stavba veškeré limity.

VtE Věžnice-4

Milníky výstavby větrných elektráren u Věžnice

  • po smluvním zajištění všech dodávek bylo staveniště předáno vybranému dodavateli, společnosti MATOUŠEK CZ, který neprodleně zahájil stavební práce.
  • 10.9.2009 - stavební připravenost přístupových cest
  • 22.10.2009 - úplná stavební připravenost pro zahájení montáže
  • 5.11.2009 - dokončení stojní montáže větrné elektrárny č. 2
  • 10.11.2009 - dokončení stojní montáže větrné elektrárny č. 1
  • navzdory krátkodobému přerušení činností na stavbě vlivem klimatických podmínek, které při montáži vysokých sloupů hrají rozhodující roli, se podařilo montáž dokončit dokonce v předstihu oproti smluvnímu harmonogramu.

Podle výsledků hlukové studie, která byla součástí posuzování vlivů stavby na životní prostředí, splňuje stavba veškeré limity.

Instalace zdrojů 100% čisté ekologické energie u Věžnice je zároveň v souladu s nedávno ohlášenou vizi Futuremotion, kterou Skupina ČEZ deklarovala záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji (více na www.futuremotion.cz).

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje má v současnosti v rámci celé ČR připraveny projekty několika desítek větrných elektráren se získaným souhlasem obcí, zajištěnými pozemky a rezervací vyvedení výkonu do sítí. U více než 20 z nich v současnosti probíhá řízení EIA (posuzování vlivu stavby na životní prostředí).

Více informací je k dispozici na

http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/energie-z-obnovitelnych-zdroju/vitr.html

nebo na http://www.pro-vetrniky.cz

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů