Pátek, 26. dubna 2024

Slovensko chce šetřit na ochraně přírody, aktivisté se bouří

Slovensko chce šetřit na ochraně přírody, aktivisté se bouří

V rámci protikrizového programu vlády Roberta Fica by mělo zaniknout i ministerstvo životního prostředí. Úspory mají kompenzovat snížení daně na naftu. Slovenští ekologové protestují.

Šedesát osobností angažovaných v ochraně životního prostředí a třicet environmentálně zaměřených organizací na Slovensku se společným prohlášením včera ohradilo vůči úvahám o sloučení Ministerstva životního prostředí (MŽP) SR s jiným rezortem. Ty se objevují zejména v poslední době v souvislosti úspornými programy vlády Roberta Fica. Naposledy 11. ledna oznámil slovenský premiér úmysl zrušit dvě zatím nespecifikovaná ministerstva. Dle komentářů ve slovenském tisku je právě ministerstvo životního prostředí ohroženo nejvíce.

Podle environmentalistů a ochránců životního prostředí by zrušením samostatného MŽP došlo k "významné a velmi nebezpečné degradaci významu, postavení a autority ochrany životního prostředí v Slovenské republice". Snahy o sloučení příslušného rezortu s jiným (patrně zemědělským) dávají do souvislosti s tendencí, která započala už rozpuštěním samostatného výboru pro životní prostředí v Národní radě v červenci 2006.

V prohlášení se doslova píše: "Po zrušení samostatného výboru (...) a po celé řadě selhání ve sféře (ne)uplatňování environmentální politiky vnímáme plán sloučit ministerstvo životního prostředí s jiným rezortem jako jasný signál, že současná vláda moc nerozumí environmentální problematice, neumí jasně formulovat a prosazovat moderní státní environmentální politiku a ignoruje rostoucí význam ochrany životního prostředí v domácím i mezinárodním měřítku." Signatáři proto vyzývají všechny odpovědné politiky, aby se vůči snahám, které by směřovaly k ohrožení samostatnosti MŽP, rázně vymezili.

Rezort životního prostředí prochází na Slovensku neustálou vnitřní krizí. Během čtyřletého funkčního období současného kabinetu jej sužovala řada skandálů i sporů s ostatními rezorty, podle ekologů "naprosto ovládnutých znečišťovateli". V čele MŽP se od roku 2006 vystřídalo pět různých ministrů. Posledním z nich je ekonom Jozef Medveď, zastupující stranu Smer - sociálná demokracia.

Vláda ani jednotlivé vládní strany na provolání dosud nereagovaly. S návrhy na slučování ministerstev přichází dlouhodobě a nejčastěji právě Smer - sociálná demokracia premiéra Fica. Argumentuje přitom nutností šetřit. V případě poslední výzvy k redukci počtu ministerstev mají úspory vykompenzovat ztrátu ze snížení spotřební daně na naftu, které slíbil Robert Fico autodopravcům po zavedení elektronického mýtného a následných protestech.



Koaliční partneři Smeru, Hnutie za demokratické Slovensko - Ľudová strana Vladimíra Mečiara i Slovenská národná strana Jána Sloty, snahy o slučování ministerstev podporují. Liší se ovšem v názorech na to, které rezorty sloučit a zda změny prosazovat hned, nebo až po červnových volbách do parlamentu.

Kromě ministerstva životního prostředí se uvažuje také o zániku samostatného ministerstva hospodářství, které by připadlo pod ministerstvo výstavby a regionálního rozvoje, a ministerstva kultury, jež by se sloučilo s ministerstvem školství. Z ministerstev vnitra a obrany by zase mohlo vzniknout společné ministerstvo ozbrojených sil.

www.denikreferendum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů