Čtvrtek, 25. dubna 2024

Schválené dotace z OPŽP překročily 48,2 miliardy korun

Schválené dotace z OPŽP překročily 48,2 miliardy korun

Od přijetí prvních žádostí v září 2007 bylo schváleno 3 095 projektů za celkové způsobilé výdaje přesahující 56 miliard korun. Po lednovém schválení posledních žádostí o dotaci přesáhla celková výše podpory z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj 48,2 miliardy korun.

Největší objem finančních prostředků putoval do 306 projektů na zlepšení vodohospodářské infrastruktury (výstavba a rekonstrukce čistíren a kanalizace) - celková výše dotace dosáhla 38,6 miliard korun.

Nejvíce projektů - 1192 - bylo podpořeno v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Celková výše podpory pro prioritní osu 3 dosáhla 17,8 miliard korun. Z toho téměř 16,8 miliard korun zamířilo do oblasti výstavby a rekonstrukce zdrojů tepla a úspor energie v budovách mateřských a základních škol a dalších veřejných budov.

Více než 6 miliard je již na účtech příjemců

Příjemci podpory získávají peníze z OPŽP průběžně a nemusí čekat až na ukončení projektu. Státní fond životního prostředí posílá peníze i na dosud neproplacené faktury. To je pro realizátory projektů zejména v době finanční krize výrazná pomoc.

Do poloviny ledna 2010 poslal Státní fond životního prostředí na účty realizátorů projektů přes 6,2 miliardy korun. Největší částka - přes 2,7 miliardy - byla vyplacena projektům realizovaným v rámci prioritní osy 3 - udržitelné využívání zdrojů energie.

Odkaz na mapu projektů
Odkaz na tabulku příjemců

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů