Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ombudsmana Otakara Motejla žádá o pomoc stále více lidí. V minulém roce se na něj obrátilo 7321 osob, tedy asi o 300 lidí více než předloni. Většina měla potíže s přiznáním sociálních dávek. Četné jsou i stížnosti související se stavebním řádem, vyměřením daní, pracovněprávní ochranou a také s životním prostředím. Ne všem je ale schopen veřejný ochránce práv pomoci. Loni musel 52 procent podnětů odmítnout. Nespadaly do jeho kompetence.

Rok 2010 byl Organizací spojených národů (OSN) vyhlášen jako Mezinárodní rok ochrany biodiverzity neboli biologické rozmanitosti.
Činnost člověka často velmi negativně ovlivňuje stav životního prostředí a v některých oblastech dochází k rozpadu, ničení a úbytku původních ekosystémů a živočišných a rostlinných druhů. Odhaduje se, že tento úbytek biodiverzity je v současné době 100krát až 1000krát rychlejší než při působení pouze přírodních procesů. Jde o globální problém, a proto je vyhlášení roku 2010 jako Mezinárodního roku na ochranu biodiverzity logickým krokem.
Na mezinárodním poli byl rok biodiverzity slavnostně zahájen v pondělí 11. ledna v Berlíně za účasti německé kancléřky Angely Merkelové, v dalších dnech následovaly země jako například Francie či Norsko.

Herec a režisér John Malkovich představil svou podzimní kolekci oblečení pro muže z řady Technobohemian. "Je to oblečení určené pro moderního muže," řekl herec. V zimní kolekci na rok 2010/2011 použije tmavé tóny v kombinaci s podzimními barvami, z materiálů pak vlnu, která "je organická a šetrná k životnímu prostředí".

Najväčší juhokórejský výrobca automobilov, skupina firiem Hyundai Motor Group a Kia Motors Corp, v piatok informovala, že v tomto roku plánuje na investície vynaložiť 10,5 bil. wonov (KRW). Vlani investovala 9,4 bil. KRW. Znamená to zvýšenie investícii o 12 %, pričom pôjde o doteraz najväčší objem investícii skupiny v priebehu jedného roka. Ich cieľom je vývoj ekologických vozidiel v rámci snahy o zvýšenie globálneho predaja o 17 %. V priebehu tohto roka konglomerát plánuje prijať 6 tis. nových zamestnancov. Počet predaných áut chce v tomto roku zvýšiť na 5,4 mil. z vlaňajších 4,63 mil. vozidiel.
Čítajte viac: ekonomika.sme.sk

Solární elektrárna s výkonem 2,5 MW může vyrůst v Břestu na Kroměřížsku; záměr už posvětili úředníci zlínského kraje. Elektrárna má vyrůst na ploše zhruba 7,2 hektaru, a to v průmyslové zóně obce. Dokončení stavby se předpokládá v dubnu 2010.

Senát chystá kvůli petici proti spalovně nebezpečného odpadu v Rybitví u Pardubic, kterou podepsalo téměř 50 tisíc lidí, veřejné slyšení. Konat se má 28. ledna. Senátní petiční výbor na něj pozval jak organizátory petice, tak zástupce společnosti, která chce spalovnu stavět, a ministerstev životního prostředí, pro místní rozvoj a zahraničí. Petici podepsalo celkem 47 818 lidí. Spalovna by se měla nacházet v blízkosti bytové zástavby.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů