Pátek, 26. dubna 2024

Muzeum vodních mlýnů v Ostravě

Muzeum vodních mlýnů v Ostravě

Když jsme před časem zahájili opravy bývalého objektu po Technomatu, ještě jsem netušil, že to býval kdysi mlýn. Postupem času jsem získával nějaké informace o tom, že v budově, které dnes říkáme Mlejn byl krupný mlýn pánů Samuelly a Wechsberga. Mlýn byl založen v roce 1886 a pravděpodobně mlel do 1. světové války.


V průběhu posledních dvou, tří let jsem se zabýval myšlenkou jak zužitkovat skutečnost, že v této budově byl mlýn ne sice vodní, i když budova se nalézala mezi dvěmi vodními zdroji - Mlýnskou strouhou, která protékala za objektem a Valchařskou strouhou, která jako stoka tekla před objektem, ale parní a to hned od svého vzniku.
Nitky se pomalu rozplétaly díky informacím od badatele pana Miroslava Kročka. Začal jsem hledat a nalézat další informace. Sesbíral jsem fakta o osmi mlýnech, které ještě ve 20 stol. existovaly v Moravské Ostravě a Přívoze.


Když se člověk začne zabývat nějakým tématem obvykle se dostává dál a dál, tak se stalo, že k osmi mlýnům, které mlely v Ostravě přibývaly další informace, někdy velmi kusé, jindy zase košaté, o dalších mlýnech na dnešním katastru města Ostravy (Poruba, Proskovice, Stará Bělá, Hrabová, Kunčice, Bartovice, Svinov, Třebovice).


Proto jsme se rozhodli informace, které se podařilo shromáždit dát k dispozici veřejnosti a to formou expozice, která vznikla vedle Galerie Mlejn jako její nedílná součást. Naší snahou je z této expozice vybudovat muzeum, ale muzejnictví - to je o sbírkách. Abychom mohli muzeum vytvořit začínáme sbírat vše co se dotýká mlýnů a mlýnských výrobků. Cílem bude vystavit exponáty na kterých se vyráběly v historické době kroupy. Proč kroupy z ječmene? No asi proto, že tento mlýn na Nádražní byl mlýnem krupným.


Více se už každý dozví při návštěvě expozice. Otevřena je stejně jako galerie Mlejn - ve všední dny od 10.00 do 17.00 hod.

Eda Riedl


A ještě něco o historii mlynářství v Ostravě


Až do počátku těžby uhlí, a ještě i dlouho poté, měla Ostrava zemědělský ráz. V okolí se nacházely mimořádně vhodné podmínky pro pěstování obilí, takže v Ostravě stávalo několik mlýnů. Ty využívaly Mlýnského náhonu, který vytékal z Ostravice přibližně v místech dnešního nádraží Ostrava-střed. Pod Horním mlýnem, který stával zhruba v místech dnešního nádraží Ostrava-střed, se Mlýnský náhon dělil na Mlýnský potok a Valchařskou strouhu. Ta se pak na Fifejdách, poblíž dnešní Nemocniční ulice, dělila ještě na horní rameno, které zásobovalo vodou rybníky (zhruba v místech dnešní železniční trati do Přívozu), a dolní rameno - vlastní valchařskou strouhu. Ta pokračovala v místech dnešní železniční trati. Mlýnský potok obtékal opevněné město na západě a vedl k přívozským mlýnům paralelně s Nádražní třídou. Z Mlýnského potoka ještě před hradbami odbočoval hradní příkop, který byl později zasypán.

Mlýnský náhon protékal Moravskou Ostravou a Přívozem celá staletí. Jeho vznik je spojen se jménem Jana Čapka ze Sán, někdejšího držitele Polské Ostravy. Získal ji od Mikuláše Sokola z Vamberka asi v roce 1433, tedy rok předtím, než tento legendární hejtman sirotků uprchl z bitvy u Lipan. Jan Čapek nechal pod vsí Vítkovice vybudovat na Ostravici jez, čímž se zvýšila hladina vody, takže Mlýnský náhon měl silný a bohatý proud. Ovšem Moravská Ostrava zřejmě používala zmíněný náhon již dříve, jelikož nejstarší zpráva o moravskoostravských mlýnech je z roku 1396, kdy tady stály hned tři mlýny.


Je velmi pravděpodobné, že vodní mlýny vznikly v Moravské Ostravě současně se založením města ve 13. století, nejstarší doklad o nich pochází však až z roku 1396. ]e to potvrzení držby horního a středního mlýna, které oba byly majetkem ostravského rychtáře. V této době tedy existoval nepochybně už i dolní mlýn, který později dostal ,,příjmení" Valchovni. Následoval pak mlýn Polní, založený za olomouckého biskupa Stanislava Pavlovského.
Tyto čtyři mlýny pracovaly celá staletí, když se k nim připojil ke konci minulého století ,,moderní" mlýn na výrobu krup a krupice Parní mlýn Samuely, Wechsberg & ...


První zprávy o přívozských mlýnech pocházejí sice až ze začátku 17. století, vše ale nasvědčuje tomu, že oba nejstarší mlýny - Horní a Dolní - stály již na sklonku 14. století, kdy byla dokončena kolonizace Přívozu. Do roku 1606 patřil Horní mlýn k přívozské rychtě. Třetí přívozský mlýn, zvaný Faldynovský podle prvního majitele, vznikl teprve v roce 1666 a měl pestré osudy, jsa střídavě mlýnem a soukenickou valchou, většinou obojím zároveň.

Chcete-li se opravdu dozvědět více neváhejte a navštivte Muzeum Vodních mlýnů v Ostravě na Nádražní ulici č.138. Otevřeno pondělí až pátek od 10.00 až 17.00. Vstup volný.

Zdroj:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů