Středa, 24. dubna 2024

České firmy ignorují zákaz obchodu s psími a kočičími kožešinami. V ČR si stále můžete zakoupit

České firmy ignorují zákaz obchodu s psími a kočičími kožešinami. V ČR si stále můžete zakoupit

Více než rok poté, kdy nabylo účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zakazuje uvádět na trh, dovážet do Společenství a vyvážet z něj kočičí a psí kůže a výrobky obsahující tyto kůže, se na internetových stránkách některých prodejců stále objevuje nabídka produktů vyhotovených z těchto kůží. Ba co víc, na různých inzertních webech si například kabát ze psí kožešiny můžete stále zakoupit.

Jedním takovým případem je například firma SNAHA Brtnice, která ještě včera nabízela např. pláty psa korejského nebo kočky korejské. Na Aukru si zase bez problému zakoupíte kožešinový kabát ze psa korejského: aukro.cz
Ochránci zvířat se bouří: "Fakt že si více než rok poté, kdy vstoupil zákaz obchodu s psími a kočičími kožešinami v účinnost, můžete bez problému zakoupit výrobky z kožešin těchto zvířat, považujeme za skandální. Do Snahy Brtnice jsme zaslali otevřený dopis s žádostí o provedení nápravy, ta na něj ale nereagovala. Obrátili jsme se proto i na příslušné orgány. Dnes firma konečně nabídku stáhla," uvedl Tomáš Popp, předseda o. s. Svoboda zvířat.
"Do Evropy byly psí a kočičí kožešiny dováženy hlavně z Asie, především z Číny, kde dosud neplatí žádné zákony na ochranu zvířat. Se zvířaty je zde zacházeno velmi krutě a ještě bolestivějším způsobem jsou poté zabíjena," upřesňuje Popp.
"Ostu! dné je také to, že Česká republika ignorovala evropský zákaz prodeje kožešin psů a koček téměř rok, předpis umožňující kontroly porušování zákazu Českou obchodní inspekcí a Veterinární správou je účinný teprve od září. Vinou příslušného ministerstva byla novela veterinárního zákona předložena Poslanecké sněmovně v době, kdy už měl dávno platit, a schválena dlouho poté," uvádí JUDr. Jan Šťastný, odborník na právní ochranu zvířat. Evropské nařízení zakazující prodej psích a kočičích kožešin je přitom v platnosti již od roku 2007.
"Nařízení EU bylo schváleno hlavně na nátlak evropské veřejnosti, která s tímto krutým obchodem nesouhlasí. Žádáme proto příslušené orgány, aby ve věci okamžitě zjednaly nápravu." uzavírá Popp. Podle odhadů je kvůli kožešinám ročně zabito na 2 miliony psů a koček.

Otevřený dopis pro firmu SNAHA Brtnice naleznete na tomto odkazu: www.svobodazvirat.cz
Více informací o zabíjení! psů v Koreji se dočtete zde: http://www.svobodazvirat.cz/novi! nky/pomo zte-zastavit-krute-zabijeni-psu-v-koreji.htm.
Záběry ze zabíjení koček a psů pro kožešiny v Číně naleznete na YouTube (např. www.youtube.com nebo http://www.youtube.com/watch?v=alRW1sz_jeg).

Příklady inzerátů prodávajících kabáty ze psí kožešiny
aukro.cz

www.nemostranky.cz

obleceni-obuv.profi-bazar.cz

www.annonce.cz

Firmy nabízející výrobky ze psích a kočičích kožešin
Kromě výše zmíněné firmy SNAHA Brtnice, nabízí výrobky ze psí kožešiny také např. vlna-kaplan.com nebo bundy-kabat.sbazar.cz nebo kozetex.sweb.cz

Více na www.svobodazvirat.cz , www.protisrsti.cz.


Kontaktní osoba: Lucie Moravcová
Telefon: 736766188
E-mail: lucie.moravcova@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů