Pátek, 19. dubna 2024

Občanská sdružení nesouhlasí s obnovením těžby čediče na Tlustci

Občanská sdružení nesouhlasí s obnovením těžby čediče na Tlustci

Obyvatelé Českolipska a místní občanská sdružení zásadně odmítají čerstvý záměr firmy Chlup s r.o. obnovit těžbu na kopci Tlustec. Navrhovaná těžba čediče, která má podle záměru firmy trvat 25 let, by nenávratně poškodila vzácnou přírodu i krajinný ráz.

Občané v okolí Tlustce navíc mají v živé paměti nepříjemnosti spojené s častými odstřely, které vedly k poškozování domů. Nová těžba by znamenala konec příjemného bydlení pro stovky lidí. Zástupci občanských sdružení jsou přesvědčeni, že těžba by měla na region silně negativní dopady i po stránce ekonomické a sociální.

Zástupci občanských sdružení podali řadu připomínek k záměru v rámci jeho posuzování z hlediska dopadů na životní prostředí (proces EIA). Jejich cílem je poskytnout Ministerstvu životního prostředí odbornou argumentaci pro negativní stanovisko.

Miroslav Šimonek ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec argumentuje: "Musíme se všichni společně snažit, aby těžba na Tlustci nebyla znovu obnovena. Ochrana životního prostředí, krajinného rázu a harmonické krajiny by měla být jak pro současnou, tak i pro budoucí generaci zcela prioritní."

Miroslav Hudec z českolipské regionální pobočky Společnosti pro trvale udržitelný život k tomu říká: "Teprve naše generace je na takové technické úrovni, aby dokázala doslova během několika roků vymazat z krajiny i takovou významnou dominantu, jako je kopec Tlustec, který je její součástí po miliardy let. Otázkou je, zda té technické odpovídá i úroveň mravní, která nedovolí její zneužití nejen proti zájmům ochrany přírody, ale i proti zájmům člověka samého a prostředí, na němž je životně závislý."

Miloslav Lomič z Hnutí DUHA Česká Lípa řekl: "Devastující těžba se na Tlustci krutě podepsala. Přesto zde zůstaly rozsáhlé plochy krásného lesa a kopec si udržel výjimečnou pozici krajinné dominanty. Obnovení těžby by znamenalo smrtelnou ránu."

Jan Korytář z občanského sdružení Čmelák - Společnost přátel přírody je tohoto názoru: "Kámen je možné získat i jinak, než likvidací Tlustce, i kdyby to mělo být nákladnější. Kvůli zisku jedné firmy si přece nenecháme před očima odtěžit kus krajiny, ve které žijeme."

Kontakt:
Miroslav Šimonek, Sdružení na záchranu kopce Tlustec, telefon 602 648 423
Miroslav Hudec, Společnosti pro trvale udržitelný život, telefon 731 974 177
Miloslav Lomič, Hnutí DUHA Česká Lípa, telefon 602 155 393
Jan Korytář, Čmelák - Společnost přátel přírody, telefon 776 561 736

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů