Čtvrtek, 18. dubna 2024

Heslo: nižší spotřeba a vyšší účinnost

Domácí spotřebiče patří k největším konzumentům elektrické energie a vody v domácnosti. Výrobci proto přicházejí s tipy, jak šetřit nejen přírodní zdroje, ale i peněženky spotřebitelů.

Heslo: nižší spotřeba a vyšší účinnost

Ekologie a ochrana životního prostředí patří k nejčastěji diskutovaným tématům dneška.

Podle výzkumu Forschungsstelle für Energiewirtschaft (zdroj: www.ffe.de) se 50 % celkového množství energie v Evropě spotřebuje v domácnostech. O zbytek se dělí doprava a průmysl. Celých 40 % spotřeby energie v domácnostech přitom připadá na tradiční velké spotřebiče, jako jsou chladničky, mrazničky, trouby, sporáky, myčky a pračky.

Materiál Evropského výboru výrobců domácích spotřebičů uvádí, že nahrazení všech evropských domácích spotřebičů každých deset let novými by vedlo k úspoře 44 mld. kWh elektrické energie, což je celoroční spotřeba skoro deseti milionů domácností. Obměna by vedla i ke snížení emisí CO2 o 22 mil. tun ročně (zdroj: GfK).

Řešením je včasná výměna

Ačkoli tzv. bílá technika patří k největším žroutům energie, většina spotřebičů u nás dalece překračuje doporučenou životnost. Zatímco počítač či tiskárna v domácnostech "přežívají" v průměru necelých šest let, obvyklé stáří mrazniček se blíží trojnásobku (zdroj: GfK). Průměrná doba životnosti sporáků a pečicích trub činí 15,2 roku, kombinovaných chladniček s mrazničkou 14,6 roku a varných desek více než 14 let. "Řešením je nečekat, až stávající velké spotřebiče zcela doslouží, a včas je vyměnit za nové, které již odpovídají současným normám a standardům spotřeby elektrické energie," vysvětluje marketingový ředitel značky Siemens domácí spotřebiče Miroslav Veselý. "Například kombinované chladničky Siemens eco PLUS spotřebují až o 66 procent méně energie než patnáct let starý model. Jelikož chladničky a mrazničky v domácnostech běží nepřetržitě, výměna se na účtu za elektřinu projeví téměř okamžitě," doplňuje.

Obraťte pozornost nakupujících na energetický štítek

Argument, že energie spotřebovaná na výrobu nového spotřebiče nevyváží úsporu vzniklou při jeho používání, podle Miroslava Veselého neobstojí. Celých 90 % ekologického dopadu domácích spotřebičů totiž vzniká až při jejich dlouhodobém používání. Na výrobu připadá pouhých 8 %, po 1% zabere distribuce a ekologická likvidace.

Při prodeji nového výrobku doporučuje Miroslav Veselý obchodníkům obrátit pozornost spotřebitelů na energetický štítek spotřebiče. Například chladničky s označením A++ mají spotřebu o 45 % nižší než modely třídy A. Pračky Siemens eco PLUS spotřebovávají na 1 kg prádla pouze 0,15 kWh elektrické energie, což odpovídá energetické třídě A -20 %. Navíc jsou vybaveny čidlem množství prádla, takže buben není nutné pro maximální ekonomiku provozu naplnit celý. Pračka automaticky přizpůsobí prací cyklus vložené náplni.

Úsporu přinese také funkce Eco...

Spotřebu A -50 % má nejúspornější kondenzační sušička prádla na světě blueTherm s technologií tepelného čerpadla. Díky samočisticí schopnosti kondenzátoru si stejné úsporné vlastnosti zachovává po celou dobu životnosti. K nejúspornějším spotřebičům ve své kategorii patří také myčky speedMatic. Jejich standardní mycí cyklus spotřebuje jen 0,97 kWh. V případě myček Siemens, které navíc disponují technologií Zeolith, je možné při aktivaci funkce Eco dosáhnout spotřeby jen 0,83 kWh na mycí cyklus.

Energii lze ušetřit také při vaření a pečení. Indukční systém Siemens powerInduction distribuuje teplo přímo po dně varné nádoby, takže se neplýtvá na ohřev keramického povrchu. Čidla vaření a restování již nedovolí vařenému pokrmu vykypět nebo se připálit. Zaručí, aby do vaření šlo jen tolik tepla, kolik je ho potřeba. Díky zesílené izolaci trouby jsou dnešní sporáky Siemens výrazně úspornější než srovnatelné modely z doby před deseti lety (srovnání spotřeby energie - trouby HB 36AB560 s podobným modelem Siemens z roku 1999; vypočítáno na základě standardního provozního programu).

.. a Green Technology

Vysoce účinné a zvlášť energeticky úsporné spotřebiče, jejichž výroba splňuje náročná ekologická kritéria, označuje zelená ikona Green Technology inside značky Bosch. Rekordmanem mezi domácími spotřebiči je sušička prádla ecoLogixx 7S s tepelným čerpadlem, technologií ActiveAir a spotřebou A -40 %. To znamená, že oproti standardu třídy A ušetří až 40 % elektrické energie. Spotřeba 0,13 kWh na 1 kg prádla u praček Bosch odpovídá třídě spotřeby energie A -30 %. Myčka Bosch ActiveWater eco šetří elektrickou energii i vodu; na běžný mycí cyklus spotřebuje pouhých 7 litrů. Chladničky Bosch běžně patří do energetické třídy A+ nebo A++, a to včetně vestavných modelů.

V oblasti vaření jsou nejúspornější volbou indukční varné desky: při vaření se nezahřívá celý povrch spotřebiče, ale pouze část bezprostředně pod nádobou. Se značkou Bosch lze ušetřit také při úklidu - vysavače BSG 71666 mají při 100% sacím výkonu až o 30 % nižší příkon. Kompresorová technologie hygienixx je ideální pro alergiky.

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů