Pátek, 19. dubna 2024

Lidé loni požádali z programu Zelená úsporám o dotace 485 milionů

Lidé loni požádali z programu Zelená úsporám o dotace 485 milionů

Lidé loni požádali ze státního programu Zelená úsporám o dotace 485 milionů korun. Žádosti poslalo přes 3100 lidí. Největší zájem projevili o dotace na solární panely. Na ostravské výstavě Infotherma 2010 to řekl ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Štěpánek.

Nejvíce žádostí lidé podávali v posledním čtvrtletí, kdy jich bylo zhruba šestkrát více než do září. Zatímco do konce září podalo žádost zhruba 440 lidí, do konce prosince už to bylo 3118 lidí.

Zateplit dům, instalovat solární kolektory, tepelná čerpadla či kotle na biomasu nebo postavit takzvaný pasivní dům chce stále více lidí i letos. Podle Štěpánka tak pokračuje strmý nárůst, který SFŽP zaznamenal v uplynulých třech měsících.

"V současné době je přijato přes 4000 žádostí, dalších zhruba 1000 čeká na zpracování na krajských pracovištích. Objem dotací zatím činí kolem 700 milionů korun z celkových zhruba 16 miliard, které Česko získalo prodejem emisních kreditů," řekl ředitel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů