Čtvrtek, 28. března 2024

Ropa po krizi: efektivita vs. ekologie

Nizozemsko mezi velké producenty ropy nepatří. Přesto jsou poblíž hranic s Německem v oblasti Schoonebeek ložiska ukrývající odhadem miliardu barelů této suroviny.

Ropa po krizi: efektivita vs. ekologie

Během propadu ceny ropy v 90. letech se Shellu a Exxonu nevyplatilo tato hůře dostupná ložiska vytěžovat, a tak je uzavřely, ačkoli bylo vyčerpáno jen zhruba 25 procent ložiska.

Vyšší prodejní ceny a technologický pokrok ovšem dnes stejné firmy a nizozemskou vládu přiměly v Schoonebeeku znovu těžit. Shell tají informace, při jakých cenách se těžba vyplatí, ale experti odhadují něco mezi 40 a 50 dolary za barel. Při současné ceně okolo 80 dolarů je toto ložisko zlatým dolem. Během 20 let by se zde mělo vytěžit okolo 120 milionů barelů ropy. Pokud by se zahájila těžba i v dalších částech ložiska, podíl vytěžené ropy by se přiblížil 50 procentům. Průměrná výtěžnost ložisek je přitom 30 až 35 procent.
Tlak na inovace

Schoonebeek svět ropou nezaplaví. Ovšem jeho úspěch dokazuje, že produkce ropy má navzdory řadě protichůdných názorů budoucnost. Spotřebitelská poptávka, technologie a politika se začínají odklánět od vize katastrofálního nedostatku černého zlata. Podle Leonarda Maugeriho z italské olejářské společnosti ENI je ropy dostatek na příštích sto let. Také další analytici jsou přesvědčeni, že ložisek ropy je dostatek. "Dosud se vytěžilo jen zhruba 32 procent světových zásob," tvrdí Val Brock ze společnosti Shell, který má na starosti obchodní aktivity společnosti. Podle Shellu se ze současných známých ložisek dá vytěžit ještě dalších minimálně 300 miliard barelů, což je zhruba 60 procent původního objemu suroviny na naší planetě.

Tento potenciál vede za současných cen producenty ke zdokonalování technologií a těžebních postupů. Ceny ropy jsou i přes pád ze 147 dolarů za barel v roce 2008 výrazně vyšší, než analytici před pár lety očekávali. "Společnosti proto neváhají jít hluboko do oceánů i do vzdálených arktických oblastí," říká Maugeri, který vnímá ropný byznys jako velice přizpůsobivý a reagující na změny politické a ekonomické situace.

I kdyby nové technologie přispěly jen několika procenty k podílu vytěžené ropy, budou tato procenta důležitá pro růst nabídky ve světě a zvýší zisky celého odvětví.

Jednoduché metody (práce s tlakem v podloží prostřednictvím páry a vody i jiné způsoby těžby) dokážou i ze starých ložisek dostat více, než si dříve producenti dokázali představit. Některá ložiska například v Indonésii tak poskytla více než dvojnásobek ropy oproti původním odhadům. Nové lepší pumpy a vrty prodlužují životnost řady ložisek.
Divoká karta pro Irák

Těžba na už objevených polích ale není to jediné, co žene ropný byznys kupředu. Výzkumné týmy nacházejí hotové poklady v hlubokých vodách Brazílie, západní Afriky, a dokonce i ve Spojených státech. Noví ropní giganti - Rusko, Brazílie, Angola, Nigérie nebo Kazachstán - navíc navyšují své těžební kapacity ve spolupráci s Goralem, Exxonem, BP a dalšími velkými těžebními společnostmi. Jen tyto projekty mohou zvýšit denní těžbu ropy až o 5 milionů barelů.

Překvapit může také Irák. Ten se dohodl na spolupráci s ExxonMobil, BP, Shell a několika ruskými a čínskými těžařskými firmami. Pokud se tyto dohody naplní, bude země schopna těžit až 12 milionů barelů denně. Tím se postaví po bok světovým lídrům - Rusku a Saúdské Arábii.

Zatím tomu brání především politická a logistická omezení. Ovšem 6 milionů barelů denně se zdá být reálných již během 10 až 15 let. Irák by se tak stal druhým největším producentem mezi zeměmi OPEC, hned za Saúdskou Arábií.
Může za to recese?

S nabídkou může samozřejmě zamávat také klesající globální poptávka. Pro důkaz nemusíme chodit daleko: po ropné krizi v 70. letech minulého století a přechodu řady továren na zemní plyn klesla světová spotřeba ropy na začátku 80 let o 10 procent.

Podobný dopad může mít i cenový vrchol z roku 2008 a následná recese. Nekteré indice tomu nasvědčují: počet aut ve Spojených státech se za rok 2009 snížil o 4 miliony díky šrotovnému a klesajícím prodejům. Do roku 2020 pak ubude podle odhadů analytiků dalších 20 až 25 milionů aut. Mladí Američané navíc upouštějí od stylu života založeného na ježdění autem. To vše omezí poptávku po ropě, jejíž spotřeba v USA klesla za poslední dva roky o 9 procent a na původní úroveň se bude vracet jen obtížně. "Budou lidé během ekonomického růstu nakládat s energiemi jinak? Domnívám se, že ano," tvrdí Goran Trapp, šéf oddělení obchodu s ropou londýnské Morgan Stanley. "V tom případě ale budou ti, kteří předpovídají obnovení poptávky po ropě, nemile překvapeni," dodává.

K možnému poklesu zájmu o ropu může dojít i ve zdánlivě nenasytné Číně. Ačkoli země spotřebovává obrovské množství ropy a uhlí, zavádí zároveň rozsáhlé ekologické programy a inovace. Čína je jedničkou ve světové produkci solárních panelů, elektrárny v Pekingu jsou nejefektivnější na světě a pravidla pro emise automobilů jsou přísnější než ve Spojených státech. Podle oficiálních zdrojů chce navíc Čína do roku 2020 zvýšit podíl alternativních zdrojů energie ze současných 9 na 15 procent.

I přes tato opatření, z nichž některá navíc pravděpodobně zůstanou jen na papíře, bude čínská spotřeba dále růst. Možná ale pomaleji, než se dříve očekávalo. Ropný šok tak přijít může, zatím ale převládají optimistické výhledy.

Autor: Andrej Rády je redaktorem Investicniweb.cz

Zdroj: www.finmag.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů