Pátek, 19. dubna 2024

Díky biomase přitekla elektřina do 94 tisíc domácností

Díky biomase přitekla elektřina do 94 tisíc domácností

V roce 2009 vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách více než 327 milionů kWh elektřiny z biomasy. Pozitivně se projevily úpravy elektrárny Hodonín umožňující zvýšené objemy spalované biomasy.
V loňském roce vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách více než 327 milionů kWh elektřiny z biomasy a mírně tak překročila předloňskou bilanci. Zmíněná produkce by současně pokryla roční spotřebu téměř 94 tisíc domácností.
Ve čtyřech povozech Skupiny ČEZ v ČR zabývajících se výrobou elektřiny z biomasy (elektrárny Hodonín, Poříčí, Tisová a teplárna Dvůr Králové) bylo loni spáleno více než 363 tisíc tun biomasy.
Navzdory obecným problémům s dodávkou biomasy z počátku roku 2009 se už v celkových číslech naplno projevil především pozitivní trend zvýšené produkce modernizované elektrárny Hodonín, která meziročně dokázala navýšit produkci o skoro 19 procent a dodat přes 177 milionů kWh. Poslední den loňského roku byl zároveň v Hodoníně ve znamení definitivního přechodu výroby jednoho z bloků výhradně na čistou biomasu (ostatní provozy Skupiny ČEZ aplikují tzv. spoluspalování biomasy s uhlím). Po Hodonínu by následně úpravami umožňujícími zvýšené objemy výroby z biomasy měly projít také elektrárny v Tisové a Poříčí.
"Celkovým cílem v horizontu několika let je v rámci výroben Skupiny ČEZ v České republice dosažení hranice 700 milionů kWh vyrobených ročně z biomasy. Jednou třetinou by k tomu měla přispět elektrárna v Hodoníně," řekl Dušan Timko, ředitel Organizační jednotky Teplárny Hodonín, Poříčí, Tisová a Vítkovice.

Výroba z biomasy v elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR (2009) - Výroba (MWh) - Spotřeba biopaliva (t)
Tisová 45 956 47 265
Poříčí 92 418 100 988
Teplárna Dvůr Králové 11 944 6 277
Hodonín 177 348 208 749
Celkem v ČR 327 666 363 279

V rámci portfolia obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ je biomasa druhou nejvýznamnější položkou po vodních elektrárnách. V oblasti výroby elektřiny z biomasy v rámci Skupiny ČEZ skýtají do budoucna velký potenciál také polské elektrárny ELCHO a Skawina.
Zvýšené objemy spalované biomasy jsou současně příspěvkem Skupiny ČEZ k ohlášenému Akčnímu plánu pro biomasu v ČR na období 2009 až 2011. Plán má pomoci ke splnění závazku České republiky vůči Evropské unii zvýšit podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny.

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů