Pátek, 29. března 2024

Lesní zvěř na Vsetínsku dostane léčebnou kúru

Lesní zvěř na Vsetínsku dostane léčebnou kúru

Lesní zvěř na Vsetínsku dostane koncem ledna speciální krmivo s léčivem, které ji zbaví vnitřních parazitů. Léčebná kúra je určena jelenům, daňkům, muflonům a srncům.

"Akce se pořádá od 70. let minulého století a jejím cílem je, aby se vnitřní paraziti nešířili na hospodářská zvířata," vysvětlil jednatel vsetínského mysliveckého spolku Jan Janoušek.

Ozdravovací krmivo se zvěři podává vždy na přelomu ledna a února, kdy se zvířata soustřeďují v okolí krmelců. Jen na Vsetínsku roznesou myslivci do krmelců a krmítek skoro dva tisíce kilogramů speciálního krmiva, ve kterém je v poměru jedna ku devíti přimíchán léčebný přípravek. Náklady na léčivo hradí krajský úřad, krmivo je v režii myslivců.

"Podle kmenových stavů žije jen v honitbách ve správním obvodu Vsetína o celkové rozloze přes 60 tisíc hektarů přibližně 167 jelení, 88 daňčí, 38 mufloní a 2779 srnčí zvěře," informoval Dušan Pinďák z odboru životního prostředí vsetínské radnice. Skutečné stavy jsou však podle jeho slov odlišné. "Ze sčítání na konci března loňského roku, vyplývá, že spárkaté zvěře se zde pohybuje více, u některých druhů, například u srnčí a jelení zvěře, až trojnásobně. Tyto stavy se ale kvůli migraci zvěře stále průběžně mění," dodal Pinďák.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů