Čtvrtek, 28. března 2024

Robert Fico zvítězil nad ekology. Na Slovensku vzniknou superministerstva

Robert Fico zvítězil nad ekology. Na Slovensku vzniknou superministerstva

Slovenská Národní rada se rozhodla snížit daň na naftu a zrušit samostatné ministerstvo životního prostředí. Protesty ochránců přírody nepomohly.

Na středeční mimořádné schůzi schválila slovenská Národní rada zvláštní slučovací zákon, kterým se snižuje počet stávajících ministerstev o dvě. Samostatně tak přestávají existovat rezort výstavby a regionálního rozvoje a ministerstvo životního prostředí. Agenda životního prostředí přejde od 1. července 2010 pod ministerstvo zemědělství. Regionální rozvoj převezme rezort hospodářství.

Přijetím zákona končí více než roční spor mezi vládou Roberta Fica argumentující úsporami a slovenskými ekology. Ti dlouhodobě poukazovali na skutečnost, že k účinné ochraně přírody je samostatnost ministerstva životního prostředí nezbytná. V tomto duchu formulovali i svůj poslední veřejný apel.

K prosazení slučovací reformy se představitelům Ficovy strany Smer - sociálná demokracia podařilo využít novoročních protestů autodopravců, které pobouřila výše dálničního mýtného. Premiér a jeho spolustranící slíbili protestujícím kompenzaci ve formě snížení spotřební daně na naftu. A právě tato kompenzace podle Smeru zvýznamnila potřebu reorganizace úřadů, respektive potřebu šetřit.

V konkrétních číslech si Smer od reformy slibuje roční úsporu 13.28 milionu eur. Ztráta ze snížení spotřební daně na naftu by podle slovenského ministerstva financí měla činit sto milionů eur celkem.

Kromě slučovacího zákona a příslušné novely o snížení spotřební daně z nafty schválila Národní rada Ficově vládě i další dva návrhy, které ve středu předložila: zákonnou úpravu snižující pokuty za nesprávné používání palubní jednotky na výpočet mýta a změnu pravidel pro fungování Fondu národního majetku.

Robert Fico neskrýval nadšení: "Je naozaj fantastické, ak 4,5 mesiaca pred voľbami do NR SR parlament prijal napríklad zákon, ktorý zásadným spôsobom vstupuje do štruktúry ministerstiev," řekl doslova. Pochválil také koaliční partnery a poděkoval jim za spolupráci.

Volit se bude na Slovensku v červnu. Podle posledního průzkumu vyhraje Smer - sociálná demokracia s pětadvacetiprocentním náskokem před nejsilnější opoziční stranou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů