Úterý, 16. dubna 2024

Prvá liptovská fotovoltická elektráreň je ako slnečnica, otáča sa za slnkom

Prvá liptovská fotovoltická elektráreň je ako slnečnica, otáča sa za slnkom

Čistú energiu slnka využíva na svoj chod prvá slnečná fotovoltická elektráreň v Liptove umiestnená v Liptovskom Mikuláši, ktorá je už pripojená do distribučnej siete. Jej očakávaná ročná produkcia je okolo 15-tisíc kilowatthodín elektrickej energie.

Je to jeden z prvých systémov, ktorý umožňuje premieňať energiu slnka na elektrickú energiu. "Našou ideou je prinášať ľuďom slnko do života a slnečná elektráreň je jedným z prvých krokov, ako sa snažíme realizovať našu víziu," povedal Peter Župa, riaditeľ spoločnosti, ktorá stojí za prvou slnečnou elektrárňou v Liptove.

"Energiu slnka vedieme do fotovoltických panelov, ktoré vyrábajú elektrický prúd. Ten následne ide do meničov a tie dodávajú elektrickú energiu do distribučnej siete. Táto energia sa dostáva do domácností od 13. januára, odkedy je elektráreň pripojená do siete. V súčasnosti už desiatky až stovky počítačov pracujú v meste aj vďaka nej."

Liptovská slnečná elektráreň má svoj unikát

Peter Župa povedal, že hoci liptovská slnečná elektráreň nepatrí medzi najväčšie na Slovensku, predstavuje v Liptove prvú lastovičku. Navyše, je unikátna tým, že stojí na mieste, ktoré je zároveň výskumno-vývojovým testovacím pracoviskom solárnej techniky.

"Cieľom tohto pracoviska je, aby sme v Liptove vytvorili riešenia, ktoré by mohli v budúcnosti presiahnuť hranice Slovenska a možno aj Európskej únie," vysvetlil P. Župa. "Stojíme totiž na mieste, kde kedysi bol veľmi silný vojenský výskum. Žiaľ, doba sa posunula tak, že šiel do útlmu a my by sme ho radi začali postupne dvíhať z prachu a využili potenciál tých schopných ľudí, ktorí kedysi boli koncentrovaní v Liptovskom Mikuláši. Vytvorili by sme tak platformu, vďaka ktorej by mohli vznikať nové riešenia pre celé Slovensko. Rokujeme aj s mestom a časom by sme chceli vytvoriť výskumno-vývojový klaster zameraný na oblasť obnoviteľných zdrojov."

Zmierni energetickú závislosť ľudí

Fotovoltickú elektráreň v piatok 22. januára slávnostne otvorili Peter Župa, riaditeľ spoločnosti, ktorá elektráreň prevádzkuje, primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč a rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák. Elektráreň sa nachádza v areáli Detašovaného pracoviska Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity v Liptovskom Mikuláši. "Elektráreň stojí na mieste možno budúceho technologického parku v Liptovskom Mikuláši," skonštatoval primátor.

"Vďaka väčšiemu využívaniu obnoviteľných zdrojov, ku ktorým patrí aj využívanie slnečnej energie, šetríme klasické palivá, chránime ovzdušie a zmierňuje sa naša energetická závislosť," vyzdvihol prednosti slnečnej elektrárne Peter Župa. "Fotovoltická elektráreň má pri súčasných cenách návratnosť sedem až deväť rokov s tým, že jej životnosť je dvadsaťpäť rokov a jej zriadenie podporuje aj legislatíva na Slovensku." Hoci návratnosť investícii je dôležitou stránkou slnečnej elektrárne, primárnou úlohou je, podľa P. Župu, vykonávať v Liptovskom Mikuláši výskum a vývoj riešení, ktoré nie sú až také bežné na trhu s optickou technikou.

Pozitívom Liptova je čistý vzduch

Solárne panely v Liptovskom Mikuláši sa otáčajú za slnkom a vďaka tomuto pohybu vyrobia o tridsať až tridsaťpäť percent elektrickej energie viac ako statické panely.

Je v Liptove dostatok slnka pre slnečnú elektráreň? "Keď porovnávame najlepšiu a najhoršiu slnečnú oblasť na Slovensku, tak rozdiel z hľadiska množstva slnečnej energie, ktorá dopadá na Zem, je pätnásť percent. Liptov nie je ani najlepší, ani najhorší z tohto pohľadu, ale pozitívom Liptova je krásne, čisté prostredie a čistý vzduch. Vďaka čistému vzduchu a chladnejšiemu prostrediu, keď je pekné slnečné počasie, tieto systémy v Liptove vyrábajú viac energie ako tie isté systémy na juhu Slovenska," zakončil P. Župa.

Zdroj: www.ruzombercan.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů