Čtvrtek, 28. března 2024

Kotelna bude po přestavbě ekologičtější

Kotelna bude po přestavbě ekologičtější

Horní Planá - V plném proudu je přestavba hornoplánské kotelny na topení biomasou.

Město do svého zdroje tepla hodlá nainvestovat slušnou hromadu milionů korun. Kvůli stále horšícímu stavu Hornoplánským takřka nic jiného nezbývalo.

"Je to projekt za 38 milionů korun, z čehož jich 19 budeme muset dát ze svého rozpočtu. Zbytek je dotace z EU a SFŽP v rámci Operačního programu Životního prostředí. Díky bohu za ni, protože bychom se jinak do rekonstrukce kotelny pustit nemohli. I tak nás to ale finančně hodně vyčerpá," řekl starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Provoz kotelny je potřebný pro více než polovinu města. Momentálně v ní ještě fungují hnědouhelné kotle, které jsou ale na pokraji životnosti.

"Akorát jeden je poměrně nový. Musíme udělat kompletní přestavbu. V západní části bude přístavba, kam přijde úplně nový kotel na spalování dřevního odpadu, což je například štěpka nebo piliny," řekl starosta.

Biomasy na topení by mělo být dost. Město má zajištěné dostatečné zdroje. "I v našich obecních lesech je slušná produkce biomasy. Dodavatelem budou také Vojenské lesy."

Přestavba kotelny je nejnákladnější projekt Horní Plané v tomto roce. "Pro někoho může být těžko představitelné, že kotelna vyjde na tolik peněz. Je ale nutné si uvědomit, že pro život ve městě je velmi důležitá. Po třicetiletém provozu je na hranici životnosti, takže celková rekonstrukce už byla nevyhnutelná," uvedl Hůlka.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů