Sobota, 20. dubna 2024

Je to jen o politice: Prunéřov má prostě komín, na který se krásně leze

Je to jen o politice: Prunéřov má prostě komín, na který se krásně leze

Vladimír Hlavinka, výrobní ředitel ČEZ

Vláda chce, aby modernizaci Prunéřova prozkoumali cizí odborníci. Jen to uklidní situaci, říká výrobní ředitel ČEZ Vladimír Hlavinka.

HN: Verdikt o rekonstrukci Prunéřova se opět odkládá: naléhali jste na vládu, že je třeba spěchat, ale teď bude projekt muset posoudit mezinárodní expertní tým. Je to velký problém?

Mezinárodní posouzení je novinka mimo režim zákona o posuzování vlivu na životní prostředí. Otázka obnovy Prunéřova je ale víceméně zpolitizovaná, a tak může posouzení mezinárodní agenturou být ku prospěchu věci a k uklidnění situace. Pevně věřím, že naše řešení projde i touto mezinárodní kontrolou.

HN: Podle premiéra Fischera má ministerstvo životního prostředí s Prunéřovem problémy. Tušíte, o jaké problémy by mohlo jít?

To nevím. K projektu se kladně vyjádřil posudkář jmenovaný ministerstvem i všechny dotčené orgány státní správy včetně okolních obcí obcí. Můžu si jen domýšlet - třeba ve vztahu ke Straně zelených, která si vzala Prunéřov jako svůj volební program. Doufám však, že zaměstnanci MŽP jsou profesionální státní úředníci. A že se budou řídit zákonem a nepodlehnou politickým tlakům.

HN: Ministru Dusíkovi jste napsali, aby si pospíšil, jinak celý projekt bude ohrožen. Vážně může oddalování verdiktu znamenat, že nakonec žádná modernizace neproběhne?

Ohrožuje to samotný projekt. Nyní se dostáváme do kritického zlomu, kdy při nerozhodnutí může být projekt jako takový zastaven.

HN: Váš současný projekt modernizace počítá s náklady kolem 25 miliard korun. O kolik by byla varianta s vyšší účinností, kterou požadují ekologové, dražší?

Srovnání obou variant vůbec není možné. Když jsme začali uvažovat o obnově bloku, dali jsme dohromady všechny údaje a vyšla optimální varianta. Pokud máte zásobu uhlí v přilehlém dole Libouš na zhruba 25 let, nevyplatí se stavět nový blok s životností 40 let. Varianta navrhovaná hnutím Greenpeace je z hlediska ekologie, ekonomiky a techniky obtížně realizovatelná. Jako kdybyste si doma pořizoval nový kotel na černé uhlí, když víte, že do dvou let bude obec plynofikována a černé uhlí nebude na trhu k dostání.

HN: V Ledvicích tato varianta stojí.

Jenže tam je dostatečné množství kvalitního uhlí po celou dobu životnosti.

HN: Do Prunéřova se dovézt nedá?

Teoreticky ano. Elektrárnu stavíte na konkrétní parametry uhlí dostupného v dané lokalitě. Nastavit elektrárnu na uhlí dvou rozdílných kvalit je obtížné, někdy i nemožné. A je otázkou, jestli by v rámci limitů bylo. Když dovážíte, znamená to dodatečnou ekologickou zátěž.

HN: Ekologové se chtějí soudně dostat k podkladům, které se modernizace týkají. Už jednou vám soud v případě Temelína nařídil podklady poskytnout. Když tvrdíte, že váš projekt je nejlepší možný, proč ho sami neukážete?

Podklady, které jsou v rámci dopadu na posuzování životního prostředí EIA, jsou veřejně dostupné. Ale interní podklady, které se týkají například hodnoty elektrárny nebo byznys plánu ČEZ, nejsou předmětem EIA. Ty přece nemůžeme poskytovat. Předchozí rozhodnutí se týkalo jiného typu dat. A navíc u nás nefunguje anglosaské právo.

HN: Proč podle vás ekologové na modernizaci Prunéřova útočí?

Potřebovali nějaké téma, možnost zviditelnit se. Česká veřejnost je pro jadernou energetiku, Temelín přestal být tématem, tak teď máme Prunéřov s vysokým komínem, na který se krásně leze.

HN: Co by znamenalo, kdybyste od modernizace úplně upustili a nechali v provozu současné bloky? Jaká je současná životnost elektrárny?

Záleží na legislativě, nicméně při drobných úpravách řekněme do roku 2020. Ale ve srovnání s modernizovanou elektrárnou s dvojnásobným objemem emisí. To by bylo nejhorší řešení pro ekologii. Modernizace například sníží množství vypouštěných NOx o 59 procent.

HN: Pokud dostanete od ministerstva negativní stanovisko EIA, co budete dále dělat?

Nezbude nám nic jiného než elektrárnu provozovat dál. V tom stavu, ve kterém je teď.

HN: Připravili byste nějaký jiný projekt modernizace?

Tento projekt splňuje všechny požadavky. Žádný jiný není na stole a pochybuji, že bychom byli schopni jej vypracovat.

Už dřív jsme předložili stejný projekt na elektrárnu Tušimice, kde jsou dva bloky zrekonstruované a další dva se modernizují. Stejná rekonstrukce, která prošla u čtyřech bloků, nyní u dalších tří bloků na Prunéřově neprochází. Nevím, co bychom předložili jiného.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů