Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministerstvo vydá stanovisko ke spalovně v Rybitví tento týden

Ministerstvo vydá stanovisko ke spalovně v Rybitví tento týden

Ministerstvo životního prostředí navzdory požadavkům odpůrců spalovny v Rybitví u Pardubic dokončí proces posuzování jejího vlivu na životní prostředí. Na veřejném slyšení v Senátu k petici proti spalovně nebezpečného odpadu to řekl náměstek ministra Karel Bláha. Stanovisko by podle něj mělo být vydáno ještě tento týden.

"Stanovisko je připraveno, a já jsem slíbil několikrát, že ho vydáme do konce ledna tohoto roku. Až na další tento slib platí," uvedl náměstek. Obsah stanoviska ale nijak nepřiblížil.

Jediným důvodem zrušení procesu hodnocení by podle Bláhy mohlo být to, kdyby investor -- společnost AVE CZ -- svůj záměr stáhl. "Pokud se tak nestane, je naší povinností vydat stanovisko," uvedl náměstek. Kritici spalovny by se podle něj mohli obrátit na soud, pokud mají za to, že byl v procesu posuzování vlivu na životní prostředí porušen zákon.

Občanské sdružení Stop spalovně v Rybitví požaduje spolu s pardubickou ČSSD úplné zrušení procesu posuzování vlivu na životní prostředí v případě spalovny. Její deklarovaná modernizace je podle nich svým charakterem natolik závažná a rozsáhlá, že odpovídá nové stavbě. Společnost AVE CZ tak podle náměstka pardubického hejtmana Jana Tichého (ČSSD) zastírala výstavbu nové spalovny, která by měla být kapacitou spalování 20 000 tun odpadu největší v ČR, oklamala veřejnost i ministerstvo životního prostředí.

Petici podepsalo celkem 47 818 lidí. Vadí jim mimo jiné, že spalovna by měla nebezpečné odpady likvidovat v blízkosti bytové zástavby. Na rizika a nedostatky projektu upozornila také ředitelka životního prostředí Eva Tylová. Ostře proti se postavily nejen radnice Pardubic, ale také Chrudimi, Hradce Králové i menších obcí, nesouhlasí ani Pardubický kraj.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů