Pátek, 19. dubna 2024

Zajímavosti o spalování - bojový plyn v PVC

Zajímavosti o spalování - bojový plyn v PVC

Asi každý se někdy setkal s lidmi, kteří si stěžovali například na svého souseda, že spaluje různý odpad, a tím zamořuje vzduch v okolí. Říká se také, že se zvýšením cen paliv a topidel obvykle následuje i zvýšení spalování nejrůznějšího materiálu v kotlech domácností. Že spalování odpadu bez rozmyslu nemusí být úplně legrace vám ukážeme na následujících několika zajímavostech.

Při spalování odpadů vzniká množství škodlivin, které jsou lidskému organismu velmi škodlivé. Například při "populárním" spalování PET lahví vzniká velké množství flaktátů, tedy látek poškozující játra a ledviny, z nichž některé jsou i rakovinotvorné. Za rakovinotvorné lze ostatně obecně označit látky vzniklé spalováním veškerých plastů. Mnoho lidí se zahrádkou okolo svého domu si neuvědomují, že spalováním odpadů si posléze zajišťují nebezpečí rakoviny podávané přímo na svém talíři. Při mírnější povětrnostní situaci totiž škodliviny zůstávají stále v okolí. Navíc většina ze zdraví škodlivých látek se hromadí v tělních tkáních. Do nich se dostávají dýcháním kontaminovaného vzduchu a také ještě efektivněji zmíněnou konzumací.

Zajímavá látka vzniká při spalování PVC. Fosgen neboli dichlorid karbonylu.Fosgen je látkou, která má svou kapitolu v dějinách lidstva díky jejímu použití v první světové válce. V roce 1917 byly použity granáty plněné kapalným fosgenem v bitvě u pevnosti Verdun. V období před druhou světovou válkou vyrobily všechny mocnosti značné zásoby bomb plněných fosgenem, ale naštěstí nebyly nikdy v boji použity. Fosgen útočí hlavně na plíce, ale dráždí i kůži a oči. Vojáci bojující u Verdunu, kteří byli zasaženi plynem a přežili, se z následků zotavovali několik let. Mnohé navíc trápily přetrvávající příznaky, jako například kašel nebo dušnost.

Pokud si nemůžete vysvětlit bolesti hlavy spojené s celkovou únavou a depresemi, může být vysvětlením látka styren a také fakt, že jste předtím spalovali ve velkém polystyren. Nebo například podráždění očí nebo i alergie můžou být důsledkem látek vznikajících při spalování dřevotřískového dřeva, tedy dřeva jehož součástí jsou chemická lepidla. Spalování odpadů zkrátka není jednoduchou věcí, proto také existuje zákon o ovzduší (č. 86/2002 Sb.), který dovoluje na otevřeném ohni spalovat pouze dřevěné uhlí, čisté dřevo nebo suché rostlinné materiály. Zajímavý je také fakt, že spalování syrového dřeva je velmi neefektivní záležitostí, protože se ho spotřebuje téměř dvojnásobek oproti suchému.

Spalování odpadů je zkrátka vhodné si dobře rozmyslet i kvůli nebezpečí sankce, kterou po vás mohou úřady vyžadovat za porušení zákona. Pokuta může sahat do výše až 30 000 Kč. Pokud vás samotné obtěžuje někdo spalováním odpadů, máte možnost se obrátit na obecní a městský úřad nebo případně na městskou policii.

Autor: Pavel Prchal
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů