Středa, 24. dubna 2024

Poslanci žádali ministra, ať zlepší ovzduší na Moravě

Poslanci žádali ministra, ať zlepší ovzduší na Moravě

Moravskoslezský kraj už je několik dní zahalený do smogu. Poslanci chtějí, aby lidem pomohl ministr.

Problémy s počasím se včera dostaly až do sněmovny. Poslanci vyzvali ministra životního prostředí Jana Dusíka, aby urychleně vyřešil přemíru smogu v Moravskoslezském kraji. Vládu pak požádali, aby na příští schůzi řekla, jak bude řešit špatný stav životního prostředí na severní Moravě.

Lidi v Moravskoslezském kraji trápí smog už několik dní. Při přetrvávající inverzi se tam drží špatné rozptylové podmínky a hodnoty polétavého prachu v ovzduší jsou mnohonásobně vyšší než povolený limit.

Situace se mírně zlepšila teprve včera. Podle meteoroložky Evy Koblihové výrazně pomohl vítr, který rozfoukal nehybný vzduch a inverzi. A pomohlo i sněžení.

Lidem v kraji se ale lépe dýchá i díky tomu, že některé firmy v regionu omezily výrobu. Největší znečišťovatele k tomu ve středu vyzval i krajský úřad. "Jeden spékací pás je zcela zastaven, zbývající čtyři jsou provozovány pouze omezeně," řekla mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová. Podnik zastavil i opravu střechy haly ocelárny, aby prach zbytečně nevířil.

Řešit situaci chce i premiér Jan Fischer. Poslancům včera slíbil, že zváží například výjezdní zasedání vlády v kraji nebo že se nabízí i jednání s Poláky kvůli příhraničním oblastem a případnému rozšíření polské elektrárny v Turówě.

Poslanci vyzvali i ministra dopravy Gustava Slamečku, aby připravil návrh, jak účinně regulovat dopravu, pokud podobně nepříznivá situace nastane. V novém zákoně o ochraně ovzduší, který ministerstvo připravuje, má být možnost regulovat dopravu pomocí takzvaných nízkoemisních zón. Tedy tak, že se vjezd aut do určitých oblastí měst upravuje podle výše jejich emisí.

Moravskoslezský kraj chce zase prosadit kontrolu domácích topenišť. Lidé totiž často doma topí nebezpečnými látkami, což ovzduší také výrazně znečišťuje. Česká inspekce životního prostředí ale může kontrolovat jenom velké firmy a živnostníky, lidi v rodinných domcích už ne. Kraj proto navrhuje změnu zákona, kterou se bude v pondělí zabývat vláda.

Smog v kraji by mohl nejpozději v noci z pátku na sobotu opět rozfoukat čerstvý vítr, který přijde společně se sněhem - napadnout může až patnáct centimetrů. Pátek ale bude nejteplejším dnem celého týdne - teploty se odpoledne mohou vyšplhat až jeden stupeň nad nulu.

O víkendu začne opět mrznout, v sobotu budou teploty do minus čtyř stupňů, v neděli ovšem už do minus čtrnácti. Na začátku týdne pak přijdou opět až dvacetistupňové mrazy a každý den mohou připadnout dva nebo tři centimetry nového sněhu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů