Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Šestimilionovou zakázku na dodávku publikací k Operačnímu programu Životní prostředí aktuálně tendruje Ministerstvo životního prostředí. O zadávací dokumentaci výběrového řízení pro tříletou spolupráci, které bylo vyhlášeno v druhé polovině ledna, je možné zažádat do 1. února.

CENIA upozorňuje všechny potenciální zájemce a čtenáře, že Zpravodaj EIA-IPPC-SEA bude od prvního čísla roku 2010 vycházet pouze elektronicky a k dispozici bude na www.mzp.cz

Třídím, nejsem břídil. To je název soutěže, kterou pacovská radnice vyhlásila pro školáky, studenty i širokou veřejnost. Její účastníci mají za úkol zpracovat tematiku předcházení vzniku odpadů nebo jejich využití do krátkého reklamního klipu. Na digitálním nosiči je třeba výtvory odevzdat na radnici, uzávěrka soutěže je 17. dubna. Vítězný klip se bude jako reklama promítat na webových stránkách, v kinech nebo v regionální televizi. Hlavní cenou pro nejlepšího režiséra je digitální fotoaparát

Václav Klaus
Moje kniha Modrá, nikoli zelená planeta vyšla, resp. do konce února vyjde v patnácti jazycích. V únoru k nim přibude dánština, arabština a japonština. Jde o souboj s absurdní ideologií globálního oteplování, jejíž stoupenci se brání téměř bolševickými metodami. Vydat knihu polemizující s touto ideologií je obtížné, chce to nějakou podporu i odvahu na straně vydavatele. V Rusku k vydání této knihy napomohla firma Lukoil. O žádné "ruble" nešlo, já jsem také za to ani jeden jediný rubl (nebo jakoukoli jinou měnu) nedostal. Pro mne bylo cenné, že kniha vyšla i v Rusku, o žádný honorář mi nešlo. Označovat to panem Leschtinou za "objetí ve stínu Kremlu" a dokonce za možné ohrožení bezpečnosti českého státu nepotřebuje pro soudného čtenáře komentář.

Ve snaze snížit administrativní náročnost bude Státní fond životního prostředí ČR při příjmu a hodnocení žádostí podaných na základě XVI. výzvy OPŽP pro prioritní osu 3 akceptovat všechny dokumenty, které žadatelé podali spolu se žádostmi v XI. výzvě.

Dokumenty předložené Státnímu fondu životního prostředí ČR v XI. výzvě si proto neúspěšní žadatelé musí vyžádat zpět a znovu je použít jako podklad k nové žádosti. Opětovně použité dokumenty mohou být starší 6 měsíců, ale musí splňovat podmínku aktuálnosti. Žadatelé musí v každém případě předložit státnímu fondu úplně vyplněný formulář žádosti včetně všech povinných příloh.

Až milionové pokuty za falešný příznak bio či eko by měla zavést novela zákona o ekologickém zemědělství, kterou v pondělí posoudí kabinet premiéra Jana Fischera. Novela má mimo jiné změnit systém poplatků za registraci. Nově by měli platit podnikatelé, kteří žádají o výjimku z ekologického zemědělství. Novelu do sněmovny předkládá jihomoravský poslanec Ladislav Skopal (ČSSD). Norma počítá se zavedením velkého množství pokut za nedodržení pravidel ekozemědělství. Nejvyšší pokuty až jeden milion korun by měly platit právnické osoby, které použijí na obalu výrobku nápis eko či bio, i když výrobek nebyl vyroben podle ekopravidel EU. Pokud takto označí svůj výrobek fyzická osoba, může jí být uložena pokuta až 250.000 korun. Postih bude zemědělcům hrozit i v případě, že zřetelně nerozdělí svůj podnik na ekologický a neekologický chov. Za to mohou zaplatit až 250.000 Kč.

Jak hospodařit s dešťovou vodou na soukromém pozemku
Ústav pro ekopolitiku vydal pro Středisko ekologické výchovy Lesy hl.m.Prahy publikaci "Jak hospodařit s dešťovou vodou na soukromém pozemku - praktický rádce pro obnovu propustnosti povrchů a zasakování". Info hlavně drobným soukromým stavebníkům.Řada praktických návodů, jednotlivých řešení, doplněná názornými fotografiemi a nákresy vč. orientačního vyčíslení nákladů.
Publikace je zdarma ke stažení na http://www.lesypraha.cz/index.php?cat=724&aid=646

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů