Středa, 17. dubna 2024

Rok 2009 - srážkově nadnormální, přesto chyběla voda

Rok 2009 - srážkově nadnormální, přesto chyběla voda

Letos jsme si už v lednu užili sněhu dosytosti. Na své si přišli i lyžaři. Podobný průběh ale mělo i počasí v lednu 2009. Sníh ležel v našem regionu, tedy alespoň v těch vyšších místech, nepřetržitě od 3. do 31. ledna. Ještě v únoru ležel v Brdech až jeden metr sněhu a v březnu i 70 centimetrů.

Jaké vůbec bylo počasí v celém loňském roce? Připomeneme si to s Hubertem Hoyerem, správcem meteorologické stanice v Rožmitále.

Z jeho ročního přehledu počasí vyčteme, že konečně po sušším a velmi teplém roce 2008 přišel na řadu další teplejší, ale srážkově nadnormální rok 2009. Přesto v určitém období chyběla voda. Málo pršelo v srpnu a to až do začátku října.

"Největší zvláštností tohoto roku byl rekordně teplý duben, dokonce nejteplejší od začátku pozorování teplot v Rožmitále od roku 1912. Zvláštností byl i výskyt maximální teploty 36,1oC naměřené 23. července. Zima 2008/09 byla jako celek normální s dostatkem sněhu především v únoru," shrnul Hoyer v úvodu charakter loňského počasí.

Průměrná teplota v roce 2009 byla 7,9°C, což představuje úchylku od normálu plus 1,16°C. Za celý rok spadlo 721 milimetrů srážek, to je 109 procent oproti normálu. Nejvydatnější na srážky byla dlouhá řada měsíců počínaje únorem a konče červnem. Potom hodně napršelo v říjnu a pak v prosinci.

Z pohledu velikostí odchylky od normálu byl relativně nejteplejším měsícem duben s nejvyšší hodnotou +4,4oC. "Ale absolutně nejteplejším měsícem byl ovšem srpen, když jeho průměr teploty o hodnotě 17,8oC je ze všech měsíců nejvyšší.

Připomeňme si stručně, jaké počasí vládlo kromě již zmíněného ledna v dalších měsících. Únor byl podle Hoyera teplotně slabě, ale srážkově silně nadnormální. Sníh ležel celý měsíc. "Březen byl teplotně mírně a srážkově silně nadnormální, ale typickým jarním měsícem ještě nebyl. Do 5. března ležela souvislá sněhová pokrývka a sníh ležel také v období od 24. do 26. března," připomněl meteorolog. V březnu bylo ještě v Brdech téměř 70 centimetrů sněhu.

Pak přišel po vydatné zimě rekordně teplý duben. Dnů s teplotou 20oC a vyšší bylo celkem 17, což je na tento měsíc hodně.

Květen byl neobyčejně nestálý s častými dešti a občasnými bouřkami. I červen byl proměnlivý a letní charakter mělo jen několik málo dní. Napršelo 96 milimetrů vody, což je 130 procent normálu.

"Červenec tentokrát nebyl nejteplejším měsícem roku a jako by si v charakteru počasí vyměnil místo s dubnem. Přesto byla 23. 7. zaznamenána nejvyšší teplota v roce 36,1oC. Tropické dny však byly pouze tři a 15. července nás ráno minula hrozivě vypadající bouřka s krupobitím, která Rožmitálem prošla jen svým okrajem," poznamenal Hubert Hoyer a dodal, že srpen pak byl nejteplejším měsícem léta i celého roku, ale srážek spadlo již méně. V druhé polovině měsíce se již projevovalo sucho.

Sucho se prohlubovalo i v září a do desátého dne panovalo letní počasí. Teplo bylo i v druhé polovině měsíce, kdy například 23. září vystoupila teplota ještě na 26,oC.

Říjen byl teplotně normální a srážkově slabě nadnormální. Zvláštností byl náhlý výskyt sněžení a sněhové pokrývky ve dnech 15. a 16. října, kdy ležely 3 centimetry sněhu a v Brdech mnohde více. Přitom ještě 7. října bylo plus 24,8oC. poměrně teplo bylo i na konci října.

Nezvykle teplý byl i listopad. Vůbec nesněžilo a 17. listopadu bylo 16,6oC. Tráva zůstala zelená a mnohde i rostla.

A už se blížíme začátku této zimy, tedy k prosinci loňského roku. Poměrně teplo panovalo do 12. prosince. "Pak postupně přišla zima se sněhem a s nízkými teplotami i přes den. 21. prosince leželo 9 centimetrů sněhu, který o Vánocích roztál. Znovu napadl 30. prosince a to 6 centimetrů," píše v závěru hodnocení loňského počasí Hyoer.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů