Čtvrtek, 28. března 2024

Sběratel geologických kuriozit

Můžeme se setkat s pozoruhodnými útvary, které vznikly během dávných, pro dnešního člověka nepředstavitelně dramatických pohybů a proměn zemské kůry...

Sběratel geologických kuriozit

Na rozdíl od kolegů, kteří přírůstky do sbírky mohou získat koupí, výměnou nebo darem, Ivan Ježek může objekty svého sběratelského zájmu jen fotografovat. Je totiž sběratelem státem chráněných přírodních útvarů, geologických zvláštností.

Už jako školák sbíral minerály a zkameněliny. Právě kvůli nim si v roce 1983 koupil mapu s názvem Geologické zajímavosti Československa.

"Myslel jsem si, že v ní najdu další místa, kde bych mohl hledat minerály," vypráví Ivan Ježek o samém začátku své dokumentační záliby. "A když jsem si mapu prohlížel, napadlo mě, že bych mohl všechny ty pozoruhodné doklady toho, co se s českou krajinou v dávné minulosti dělo, sám fotografovat."

K dnešnímu dni má nafotografováno přes dva tisíce snímků geologicky pozoruhodných míst v Čechách a na Moravě. Zprvu fotil na černobílý materiál, později si pořizoval barevné diapozitivy, nyní útvary zachycuje digitálním fotoaparátem.

"První mapa samozřejmě brzy jako inspirace nestačila, takže další objekty pro svoji sbírku začal Ivan Ježek hledat v podrobných turistických mapách a průvodcích i v odborné geologické literatuře.

"Občas je dost problematické najít některý útvar podle popisu v průvodci. Několikrát jsem hledanou geologickou zvláštnost našel až třeba na druhý nebo třetí pokus. Také občas bývá problém s názvem lokality - v různých mapách a průvodcích se mohou jména lišit, místní lidé také občas nevědí, na co se jich ptám, a poradí mi, až když jim podrobněji popíši, jakou skálu nebo jiný přírodní útvar vlastně hledám.

Někdy pomůže i náhoda: Stalo se mi třeba, že jsem v obci narazil na cedulku Chráněný přírodní výtvor, která stála u běžného domu. Když jsem se člověka za plotem zeptal, kdeže se ten chráněný útvar nachází, odpověděl, že u nich na zahradě ve svahu. Pozval mě dál a řekl mi základní informace o tom, co jsem nafotil.

České podmořské sopky a skalní útesy

Výborné pak jsou naučné stezky, které v posledních letech stále přibývají a které vás zavedou přesně na zvolené místo," říká majitel snímků, které dokládají, jak je nepříliš rozlehlé území České republiky bohaté na pozoruhodné doklady geologického vývoje Země od nejstarších dob.

"V Čechách a na Moravě najdeme podmořské sopky, skalní útesy tvarované příbojem moří, která tu před miliony let byla.

Můžeme se setkat s pozoruhodnými útvary, které vznikly během dávných, pro dnešního člověka nepředstavitelně dramatických pohybů a proměn zemské kůry.

Najdeme zde rovněž doklady dávné činnosti živých organizmů. Nebo pozoruhodné útvary, které statisíce let obnažují a tvarují povětrnostní vlivy," říká sběratel geologických zvláštností a také jedinečných přírodních krás Česka.

Zdroj a více fotografií na: www.ireceptar.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů