Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Uhli versus zateplovani domu. Velkodoly versus zelena reseni. Vlada pripravuje novou energetickou koncepci. Musi v ni rozhodnout, jestli chce bourat dalsi obce na Mostecku a pokracovat v importu ruskeho plynu ve velkem - nebo nastartuje seriozni modernizaci ekonomiky. Ekologicke organizace navrhly konkretni recept, jak zajistit teply domov pro kazdeho a snizit ceskou zavislost na fosilnich palivech. Ve stredu nas navrh predstavi reportaz Nedej se, poradu Ceske televize: CT2, 3. unora od 18:05 hodin. Podivejte se.

Také v Olomouci se koncem minulého roku objevily dva automaty na čerstvé mléko. Jeden stojí u supermarketu Senimo, druhý na Nové Ulici před supermarketem Terno. Oba provozuje Zemědělské družstvo v Senici na Hané. Lidé si zde mohou za 15 Kč stočit litr čerstvého, nepasterizovaného kravského mléka buď do vlastní láhve, anebo si ji mohou za 10 Kč koupit přímo u automatu a poté opakovaně používat. Mezi nesporné výhody automatů patří lokální původ mléka a také minimalizace odpadů - většina lidí si totiž nosí láhve s sebou.
Automaty na mléko se u nás začaly objevovat postupně od listopadu minulého roku a nyní jich je v republice více než sto. Okamžitě si získaly velkou oblibu a lidé si chválí možnost, že si ze stočeného mléka mohou vytvořit domácí máslo či tvaroh. Zemědělci se provozováním automatů brání proti extrémně nízkým výkupním cenám, jež jim vyplácejí velkoodběratelé, a mléko raději prodávají sami. Řada krajů se je rozhodla v tomto činu podpořit a nabízí na provoz automatů dotace.

V Přerově budou od jara jezdit první nízkopodlažní autobusy na zemní plyn. V počáteční fázi jich bude okolo deseti, během roku přibudou další. Zahájení provozu těchto autobusů je stanoveno až na jarní měsíce z důvodu kolaudace a otevření plničky plynu, která je nezbytná k tomu, aby měla vozidla zajištěn zdroj pohonných hmot.
Městskou hromadnou dopravu bude v Přerově od ledna nově zajišťovat slovenská dopravní společnost SAD Trnava, která má s městem smlouvu na příštích deset let.

Velký nárůst nové bytové výstavby na okrajích Prahy se podepsal na pobočných čistírnách odpadních vod (ČOV). Některé z nich nemají dostatečnou kapacitu. Aby i nadále splňovaly legislativní předpisy, procházejí v současnosti rekonstrukcí. V letošním roce plánuje město obnovu ČOV v Klánovicích. Zvýšení kapacity čeká i ČOV Miškovice nebo Vinoř.

Ekologie pro všechny. Tak to je název další zajímavé akce děčínské zoologické zahrady, kterou pro své návštěvníky nachystala na měsíc únor v ZooKlubu Expozice Rajské ostrovy. Program bude rozdělen do tří bloků. První, od 1. do 12. února, bude patřit žákům druhého stupně, středních škol a gymnázií. Školáky čeká ve všedních dnech promítání filmů z 35. ročníku EKOFILMU 2009. Na tuto aktivitu je ale nutné se předem objednat. Druhý blok bude probíhat od 15. do 26. února a bude určen pro I. stupeň základních škol. Zájemci budou moci využít nabídky naší ZooŠkoly a vyzkoušet si program Ekologie. Samotný program bude možné doplnit o promítání některého z ekofilmů. Třetí aktivitou ekologického února bude setkání s názvem Ohlédnutí za 35. ročníkem Ekofilmu 2009. Příchozí čeká promítání vítězného snímku Architekt odpadu. Projekce se bude konat 11. února od 17.30 hodin.

Místní akční skupina Moravský kras se od listopadu 2009 zapojila do Sítě ekologických poraden v Jihomoravském kraji otevřením Ekoinfocentra. Svým návštěvníkům je poradna otevřena vždy v pondělí a ve čtvrtek, v jiné dny po individuální domluvě. Mimo základního poradenství v oblastech jako ekologicky šetrná domácnost poskytuje speciální poradenství k aktuálním grantovým výzvám či turistickým zajímavostem regionu. Novinkou je i poskytování poradenství k programu Zelená úsporám. Na webových stránkách (www.mas-moravsky-kras.cz) pak pracovníci poradny pravidelně aktualizují grantový kalendář či přehled zajímavých článků z oblasti ochrany přírody. Ekoinfocentrum sídlí ve Sloupu, v prvním patře budovy Zemspolu (Sloup 221).

V bývalém vojenském prostoru Milovice-Mladá do několika let vznikne fotovoltaická elektrárna, vědecko-technologický park se školicím střediskem skupiny ČEZ, domy i naučné stezky a pastvina pro chov ovcí. Rada Středočeského kraje totiž v pondělí vybrala pro obnovu Milovic investora s těmito plány.

Mrazivé počasí a ledovou krustou pokrytá zem poznamenává lesní zvěř. Neohrožuje ji zatím přímo, na vyčerpanosti nebo dokonce životě ji ale může ohrozit obyčejná lesní procházka s neuvázaným psem. Zvěř potřebuje klid a krmení, shodují se myslivci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů