Čtvrtek, 18. dubna 2024

Olomouc bude vozit odpady do brněnské spalovny

Olomouc bude vozit odpady do brněnské spalovny

Až do spalovny v Brně chce město Olomouc vozit část svého směsného odpadu. Radnice tak hodlá snížit množství odpadků, které nyní končí na skládce v nedalekých Mrsklesích. Další úbytek podle ní přinese nová možnost třídit také bioodpad. Oba plány jsou součástí projektu, na který chce město získat peníze z Evropské unie.

"Tím, že budeme část odpadu vozit do Brna, nejenže snížíme svou stoprocentní závislost na skládce v Mrsklesích, ale navíc naplníme i zákon o odpadech, který nám ukládá povinnost využít co nejvíce jiných druhů likvidace odpadu než jen skládkování," řekl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs. V Brně skončí podle něj asi deset tisíc tun směsného odpadu. Stotisícová Olomouc ročně vyprodukuje zhruba dvojnásobek. Za uložení tuny odpadu na skládce v Mrsklesích město platí 1050 korun, spalovna v Brně si účtuje 850 korun. Město plánuje, že v areálu technických služeb ve Chválkovicích vybuduje překládací stanici, kde se bude odpad ze sběrových vozů shromažďovat, lisovat a nakládat na velké tahače. "I když je Brno pětkrát dál než Mrsklesy, tak díky lisování a nákladním vozům s větší nosností nás likvidace odpadů bude stát zhruba stejně jako nyní," upozornil Šnevajs. Ve spalovně v Brně má Olomoucký kraj rezervovanou kapacitu dvacet tisíc tun odpadu ročně. Žádné z měst ji však zatím nevyužívá.

O dalších šest až dvanáct tisíc tun by se mohl snížit směsný odpad díky téměř pěti tisícům nových nádob na tříděný bioodpad, které by se měly v ulicích Olomouce objevit. Projekt je plánovaný na roky 2011 a 2012 a přijde na 25 milionů korun. Téměř z devadesáti procent by jej mohla pokrýt dotace z evropského Operačního programu životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů