Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Třeboň dnes zahájila stavu čističky odpadních vod. Investice za zhruba 150 milionů by měla být hotová v říjnu příštího roku a město do ní dá zhruba 30 milionů. Zbytek pokryje z dotací, informoval starosta Třeboně Jan Váňa.
V Třeboni jde o jednu z největších investičních akcí. Ve městě je nyní starší čistička odpadních vod, která je využívána i k čištění splaškové vody. Je již zastaralá a končí jí licence. Pokud by město nevybudovalo novou, hrozila by mu pokuta. Čistička navíc nestačí kapacitně. Nová čistička vznikne poblíž současné. Ročně má odstranit téměř 860 tun znečištění.
Celkové náklady na stavbu jsou zhruba 150 milionů. Dotace od Evropské unie je přes 111 milionů, Státní fond životního prostředí přispěje 6,5 milionu a zbylou část uhradí Třeboň.

Výstavbu nové bioplynové stanice plánují zemědělci na farmě Nový Dvůr v olomoucké Holici. Záměr už posvětili úředníci Olomouckého kraje. Stanice by měla mít elektrický výkon 500 kW a tepelný výkon 464 kW. Zemědělci chtějí k tomu účelu zpracovávat až 9 300 tun biomasy ročně.

Ministerstvo životního prostředí připravuje vyhlášku, podle níž sadařům a zahrádkářům odpadne od 1. března povinnost nahlašovat úřadům, že chtějí kácet ovocné stromy

Podle náměstka ministra zemědělství Jiřího Urbana mohou čeští zemědělci čerpat dotace na evidování takzvaných krajinných prvků. Umožňuje to novela zákona o zemědělství přijatá na podzim roku 2009, která zavádí evidenci krajinných prvků a umožňuje na ně získat dotace. Nařízení vlády definuje 6 krajinných prvků, a to meze, terasy, travnaté údolnice, skupiny dřevin, stromořadí a solitérní dřeviny. Pokud tedy farmáři nechají ve spolupráci s agenturami pro zemědělství zaevidovat tyto krajinné prvky, mohou na ně čerpat dotace. Podle Urbana v poslední době krajinných prvků velmi rychle ubývá, ministerstvo zemědělství proto doufá, že možnost získání dotací podpoří jejich ochranu. Tento program je součástí podpory unie v rámci plateb vázaných na plochu, mezi něž patří například přímé platby, dotace zemědělcům působícím v oblastech se zhoršenými přírodními podmínkami nebo podpora šetrného hospodaření. Částka vyčleněná na podporu oboru je pro rok 2010 28,5 miliard korun, přičemž největší podíl, více než 17 miliard korun, je určen na přímé platby za hektar zemědělské půdy.

Podle studie zveřejněné Evropskou komisí je zapotřebí zřízení nového úřadu, který by měl na starost provádění a prosazování právních předpisů EU týkajících se odpadu. Pro Komisi je to jeden z kroků pro větší ochranu životního prostředí a občanů. Studie uvádí, že řada skládek nesplňuje stanovené normy a v některých státech je i nedostatečná odpadní infrastruktura. Zpráva také uvádí, že téměř pětina přepravy odpadu nesplňuje stanovené předpisy a proto navrhuje zřízení speciální agentury na úrovni EU, která by řešila problémy vznikající z neúplného prosazování a provádění unijních právních předpisů týkajících se odpadu. Agentura by mimo jiné hodnotila donucovací systémy v členských zemích a prováděla by inspekce a kontroly. Například europoslanec Ivo Strejček ale s návrhem nesouhlasí a vidí v něm zbytečnou byrokratickou a finanční zátěž.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů