Středa, 24. dubna 2024

Bursík: Liška na to nemá, vracím se

Bursík: Liška na to nemá, vracím se

Po měsících váhání se bývalý šéf zelených rozhodl jít do voleb. Bursík se stane lídrem v Ústeckém kraji, půjde proti Paroubkovi.

Ondřej Liška není jako předseda Strany zelených dost výrazný a pevný, a proto jsem se rozhodl kandidovat. S tímto odůvodněním se včera odpoledne vrátil bývalý šéf zelených Martin Bursík do vysoké politiky. Stal se lídrem kandidátky v Ústeckém kraji.

"Budu kandidovat proto, že si přeji, aby naše děti vyrůstaly v lepší společnosti, která nebude ovládána penězi uhelných a elektrárenských společností," napsal také Bursík ve svém vysvětlujícím prohlášení.

Bursík s kandidaturou dlouho váhal. Z čela Strany zelených odešel loni v létě po totálním propadáku zelených v evropských volbách a poté, co přestal zvládat svoji čím dál víc rozhádanou stranu. Ještě před necelými dvěma týdny si Bursík nebyl návratem jistý.

"Nevím, jestli do toho kotle chci jít znova," řekl na konci ledna v rozhovoru pro HN. Pro bývalého vicepremiéra a ministra životního prostředí vlády Mirka Topolánka byla kandidatura nejistým podnikem. "Včera se ukázalo, že jsme zase v jednom průzkumu překonali šest procent. Ale jsem opatrný," popsal své myšlenky ve zmíněném rozhovoru.

Ještě včera ráno si nebyli jistí ani samotní zelení. V sobotu Bursík odmítl kandidovat v Praze. Na volitelné místo se tu nedostala ani jeho životní partnerka a bývalá poslankyně Kateřina Jacques. Pražští zelení si nakonec jako lídra vybrali Lišku.

Pak už zbývala poslední neuzavřená kandidátka právě v Ústeckém kraji. Dvě hodiny poté, co se včera v Mostě začala sestavovat, dorazil Bursík a první místo kandidátky získal. Ústecká buňka zelených o něj, podle svého šéfa Petra Klepiše, velmi stála. "Proto, co pro náš kraj udělal," řekl Klepiš.

Bursík je dlouholetým odpůrcem těžby uhlí v Ústeckém kraji. Na konci ledna nezvykle silně zkritizoval premiéra Jana Fischera za to, že jeho vláda odmítla novelu horního zákona, který další těžbu uhlí kolem Litvínova zakazuje. Bursík dokonce naznačoval, že mezi důvody může být korupce. Faktem je, že hlavní poradce Fischera je bývalý politik Vladimír Mlynář, který je přítelem lobbisty Mostecké uhelné Jana Dobrovského. Bursík ovšem žádný důkaz nepředložil.

Hned v následujících dnech se v Právu a v Lidových novinách objevily informace obviňující Bursíka, že sám těžařům radil, jak prolomit limity. Ovšem ani v tomto případě se neobjevil žádný důkaz.

Boj proti těžbě uhlí na severu Čech bude hlavním tématem Bursíkovy kampaně, kterou chce vést symbolicky z Horního Jiřetína, z jeho pohledu nejvíce ohroženého místa. Je ovšem otázkou, jestli Bursík skomírajícím zeleným pomůže. "To současné dění jim může i uškodit. Spíše by oslovil liberálního městského voliče v Praze," domnívá se například politolog Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze.

Kde se koncem května odehrají ty nejzajímavější volební souboje

Ústecký kraj

Největší hvězdy květnových voleb do sněmovny se potkají na severu Čech. Kandidují tady hned dva bývalí premiéři, Jiří Paroubek za ČSSD a Miloš Zeman za svoji novou Stranu práv občanů. Dva bývalí ministři, Petr Gandalovič za ODS a Martin Bursík za Stranu zelených. Výrazného kandidáta nasadila i TOP 09, předsedu Mezinárodní obchodní komory Jaromíra Drábka.

Praha

Pokud jde o souboj osobností, bude zajímavé sledovat také volby v hlavním městě. Za TOP 09 tu kandiduje její předseda a jeden z nejpopulárnějších politiků v zemi Karel Schwarzenberg. ODS nasadila jako lídra místopředsedu strany Davida Vodrážku a až jako dvojku pražského primátora Pavla Béma. ČSSD svého lokálního matadora Petra Hulinského. Zelení a lidovci své předsedy Ondřeje Lišku a Cyrila Svobodu.

Jižní Morava

Zatím nepříznivý stav preferencí se odtud pokusí zvrátit předseda ODS Mirek Topolánek. Strana ho na jih Moravy umístila po jistém delším hledání volebního okrsku. Topolánek bude mít za soupeře u veřejnosti velmi oblíbeného místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

AUTOR: Jan Kubita
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů