Pátek, 19. dubna 2024

Stát hledá cestu, jak zastavit obří tendr

Stát hledá cestu, jak zastavit obří tendr

Až 115 miliard korun může být cena za odstranění starých ekologických škod. Soutěž má skončit v červnu.

Do konce února bude premiér Jan Fischer vědět, zda může zastavit jednu z největších státních zakázek v historii - tendr na odstranění starých ekologických škod za cenu až 115 miliard korun. "Kdyby šlo jen o můj pocit, soutěž bych zastavil. Ale čekáme ještě na výsledky auditu, který zadalo ministerstvo financí," uvedl včera Fischer v ČT. Legislativní odbor vlády totiž došel k názoru, že by zrušení probíhající soutěže, jíž se účastní i silné finanční skupiny PPF či J&T, mohlo vyvolat arbitráže proti státu.

K zastavení tendru přitom vyzvali kabinet již loni poslanci, ale zatím nezávazně. Zákonodárci se obávají, že je tendr neprůhledný a nelze při něm vyloučit korupci.

"Naše ministerstvo si nechává vypracovat dva posudky. Názor expertů budeme znát do konce února," potvrdil HN vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra.

Fischer se pozastavil nad tím, že v podmínkách soutěže nebyla zakotvena možnost, aby vláda mohla soutěž bez sankcí zrušit již v jejím průběhu. Tendr vyhlásilo ministerstvo financí za předchozí vlády Mirka Topolánka. "Já zase nechápu, proč bychom měli počítat s rušením tendru za chodu. Pojistka pro vládu je přece v tom, že nemusí nikoho vybrat," říká tehdejší šéf ministerstva Miroslav Kalousek.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů