Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické poradenství si kupuje i ČEZ, je to normální

Ekologické poradenství si kupuje i ČEZ, je to normální

Podle odborníka na nebezpečný lobbing a korupci z organizace Transparency International není proč vyčítat Martinu Bursíkovi, že jeho poradenská firma pracovala pro těžaře. Energetické firmy ekologické poradenství potřebují, s ekology spolupracuje i polostátní energetický gigant ČEZ.

Od minulého týdne "žije" v médiích i na půdě Poslanecké sněmovny aféra bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ). Rozpoutala ji těžařská skupina Czech Coal, nástupce Mostecké uhelné společnosti, když upozornila, že si Bursíkova firma vydělala v letech 2000 až 2003 jeden a půl milionu za poradenství těžařům. V jednu chvíli radil tehdejší nestraník a odborník na environmentalistiku Bursík zároveň Mostecké uhelné i ministru životního prostředí Liboru Ambrozkovi.

"Nevidím v tom žádný střet zájmů. Všechny poradenské firmy radí státu i soukromému sektoru, to je normální," říká Radim Bureš z organizace Transparency International, kterého časopis TÝDEN požádal o názor.

Podle Bureše by vznikl Bursíkovi problém až ve chvíli, když by jeho kroky ve funkci poradce ministra Ambrozka či později ve funkci ministra životního prostředí vedly ve prospěch těžařů.

ČEZ: Ekology potřebujeme

Rady ekologů potřebuje stejně jako ostatní energetické firmy i gigant ČEZ, jejich rady si kupuje stejně, jako si je kupovala Mostecká uhelná společnost od Bursíkovy firmy Ecoconsulting.

"Společnost ČEZ spolupracuje i s nevládními organizacemi, případně s odborníky, které je možné označit jako přiklánějící se k názorovému proudu ekologistů. Zajímá nás názor i z okruhu lidí, kteří se běžně energetice nevěnují," říká manažer komunikace ČEZ Martin Schreier. Ekologické posudky totiž v mnoha případech vyžaduje od energetických firem i samotný zákon.

"Tato spolupráce je pro nás přínosem, protože víme, na co se v budoucnosti soustředit, aby byl náš projekt pochopitelnější pro veřejnost," vysvětluje Schreier.

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů