Pátek, 29. března 2024

Klimatické skeptiky platí ropný gigant

Klimatické skeptiky platí ropný gigant

Vědci připustili mylné údaje v některých zprávách OSN. Phil Jones, zasažený skandálem s e-maily, zvažoval sebevraždu.

Bitva o veřejné mínění mezi stoupenci a odpůrci teorie globálního oteplování nabírá obrátky.

Připomeňme si: odpůrci klimatických změn nejprve zveřejnili zcizené e-maily, které naznačovaly, že se vědci v čele s Philem Jonesem z Východoanglické univerzity pokoušeli upravovat data o klimatických změnách, aby vyhovovaly teorii globálního oteplování.

Následně přišly další zprávy, které zněly vědcům nepříjemně.

Špatné bylo datum u studie, varující před táním himálajských ledovců. Matoucí byla i věta, že Nizozemsko leží z 55 procent pod hladinou moře. Správný údaj měl znít: uvedená rozloha země je ohrožena zvýšením hladiny oceánů. Pod hladinou je 26 procent rozlohy země. Vědci se opravili. Už se ale mluví o aféře se jménem Seagate.

Tím výčet nekončí. Otřásla se i autorita Rádžendry Pačaurího, šéfa Mezivládního panelu pro změny klimatu. Ke klimatickým skeptikům se přidali indičtí ekologové.

Vedle zprávy s himálajskými ledovci mu vyčítají neprůhledné udělování ekologických ocenění, střet jeho konzultační společnosti Teri i důvěrné vztahy s firmami, které neúměrně zatěžují životní prostředí emisemi. Ekologičtí aktivisté v Indii tvrdí, že problematické firmy naopak platily Pačáurího Teri částky ve výši statisíců dolarů.

Vědci ve službách OSN v čele s Pačaurím se začali útokům bránit. Připouští, že v klimatických zprávách OSN byly některé chybné údaje. Popírají ale, že to mění podstatu problému. Mluví o dobře zrežírované kampani, která je měla poškodit.

Zdůrazňují, že pravicové think-tanky po celém světě, které se angažují v boji proti teorii o vlivu lidské činnosti na klimatické změny, pracují za peníze ropných firem.

Podle listu Independent přijímají instituty jako například britský International Policy Network či Nadace Atlas, řádově statisíce liber ve formě grantů od velkých firem, jako je ropná společnost ExxonMobil. Instituty z těch to peněz financují mezinárodní semináře pro odpůrce klimatických změn.

"Jeví se to jako koncentrované úsilí, kterým se snaží skeptici podkopat důvěru v důkazy, které mluví ve prospěch vlivu člověka na klimatické změny," domnívá se klimatolog Bob Watson.

Jeho kolega Phil Jones, který stál v popředí zmíněné aféry s e-maily, se cítí obětí pronásledování. Zvažoval prý sebevraždu. Trvá na tom, že jeho věty v elektronické korespondenci byly vytrženy z kontextu.

Veřejné mínění už je skandály ovlivněno. Autorita klimatologů oslabila. Podle průzkumů 25 procent Britů nevěří, že svět čelí globálnímu oteplování. Před vypuknutím afér tento názor sdílelo 15 procent dotázaných.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů