Úterý, 19. března 2024

Sanace bývalé skládky v Liberci by měla skončit ještě letos

Sanace bývalé skládky v Liberci by měla skončit ještě letos

Do konce letošního roku by měla skončit sanace bývalé skládky v Liberci -- Zlatém návrší, z níž do řeky Nisy už léta unikají škodliviny. ČTK o tom dnes informoval náměstek libereckého primátora pro životní prostředí Milan Šír. Zabezpečení téměř desetihektarového areálu, kam se od konce 70. let do roku 1985 vozily průmyslové i domovní odpady z celého města, bude stát 70 milionů korun. Zhruba 55 milionů ale poskytne Státní fond životního prostředí.

Skládka na Zlatém návrší leží nedaleko průmyslové zóny Sever mezi Libercem a Stráží nad Nisou. Vznikla za komunistického režimu na potoce bez jakýchkoli pravidel. Odpady se kromě jiného neválcovaly a vršily se do propustné vrstvy, kudy snadno protéká voda. Odpady tvoří vrstvu silnou od pěti do 20 metrů. Skládka se ale místy se propadla a vytvořily se v ní až pětimetrové prohlubně.

Odborníci skládku dlouhodobě sledují. "V současné době překračují unikající škodliviny povolenou hranici jen mírně," uvedl Šír. Do Nisy přitéká ze skládky například příliš mnoho železa nebo hliníku. Sloučeniny chromu nebo jiných těžkých kovů, ani ropné látky měření neprokázala. "Škodliviny se do Nisy dostávají hlavně při silných deštích a při jarním tání," řekl Šír.

Původně se uvažovalo o vybudování čistírny odpadních vod, která by vytékající vodu přečistila. Řešení ale bylo příliš drahé -- čistička by stála kolem 50 milionů korun a zhruba stejná částka by pak byla třeba na financování deseti let provozu. Proto bylo zvoleno jiné řešení: skládku přikryje umělý kopec zeminy, pod něj umístí odborníci nepropustné rohože, které zabrání prosakování vody do odpadu. Skládka bude navíc osazena monitorovacím systémem, který bude prosakování vody sledovat.

Práce na sanaci začaly loni se zpožděním. Antimonopolní úřad totiž zrušil výsledek výběrového řízení na dodavatele. Výběrové komisi vytýkal, že nabídky neposuzovala podle předem stanovených podmínek, ale přidala další kriteria, která zvýhodnila vítězné konsorcium firem Nisainvest, Integra a Syner. Město pak muselo vyhlásit novou soutěž. Tu ale podle Šíra znovu vyhrálo konsorcium a ani cena se nezměnila.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů